De jongste tijd is er veel aandacht voor het activeren van je nervus vagus. Daarom willen we op de website van de osteopathie praktijk in Zwevegem enkele blogs wijden aan hoe de nervus vagus te stimuleren. Onderzoek heeft immers aangetoond dat we zelf de activering van deze hersenzenuw kunnen beïnvloeden. In deze blog hebben we het over de functie van de nervus vagus en de klachten gelinkt aan een te weinig actieve nervus vagus.
Wat is de functie van de nervus vagus?
De nervus vagus kan voor een buitenstaander nogal vaag en daardoor onbeduidend klinken. Maar niets is minder waar. De nervus vagus is een van onze twaalf hersenzenuwen, meer bepaald de tiende hersenzenuw. Het is de langste van de hersenzenuwen en loopt vanuit de hersenstam langs de nek en hals helemaal naar de borst- en buikholte.
Het activeren van je nervus vagus speelt dus een cruciale rol bij heel veel lichaamsfuncties.
Hoe beïnvloedt de nervus vagus onze gezondheid?
De nervus vagus is onderdeel van het autonome zenuwstelsel. Dat staat in voor het functioneren van onze spijsvertering en ons hartritme. Binnen het autonome zenuwstelsel behoort de nervus vagus tot het parasympathisch zenuwstelsel. Dat reguleert ons vermogen om tot rust te komen en te herstellen na stress.
Deze hersenzenuw is de boodschapper tussen ons lichaam en onze hersenen
Om de functie van de nervus vagus verder uit te leggen, gebruiken we een herkenbaar beeld.
De nervus vagus is eigenlijk de boodschapper tussen ons lichaam en onze hersenen. Vergelijk het met een pakjesdienst. In drukke perioden, zoals de kerstperiode, loopt de bedeling soms in het honderd. Dat is hetzelfde wanneer ons lichaam te veel stress ervaart en onvoldoende kan herstellen. Een actieve nervus vagus is dus cruciaal voor ons functioneren.
Ook een slechte slaaphygiëne en verkeerde eetgewoonten verzwakken overigens de nervus vagus.
Welke klachten bij een te weinig actieve nervus vagus?
Stress beïnvloedt ons op vele manieren. De klachten van een te weinig actieve nervus vagus zijn dan ook uitleenlopend.
Te veel stress slaat op onze spijsvertering, waardoor buikpijn en maagklachten zoals brandend maagzuur ontstaan. Maar ook hoofdpijn en migraine zijn gelinkt aan een slecht werkende nervus vagus. Dat is ook het geval voor ons hartritme. Het is een trigger voor gejaagdheid en we kunnen onvoldoende rust vinden.
Een slecht werkende nervus vagus zet ook ons afweersysteem onder druk. We voelen ons neerslachtig en zijn vatbaarder voor angst en depressieve gevoelens. Ook chronische pijnen, zoals spierpijn en trager spierherstel, worden beïnvloed door een te weinig actieve nervus vagus.
Activeer je nervus vagus met osteopathie
Osteopathie is uiterst geschikt voor de behandeling van een te weinig actieve nervus vagus. Net omdat de zenuw zoveel functies in ons lichaam beïnvloedt, is de holistische blik van de osteopaat erg heilzaam.
Tijdens de behandeling werkt de osteopaat op onder meer aanwezige blokkades van de nekwervels en het losmaken van het middenrif. Ook in de maag- en buikorganen wordt de doorbloeding gestimuleerd.
Meer weten over de osteopathische behandeling?
Heb je vaak last van stress of herken je jezelf in bovenstaande klachten? Of wil je meer weten over de werking en de behandeling van de nervus vagus en hoe je die zelf kunt activeren?
Aarzel niet om ons te contacteren en activeer je nervus vagus. Maak een afspraak in de osteopathiepraktijk.