Met welke maagklachten en darmklachten kun je bij de osteopaat terecht?
Omdat alle spijsverteringsorganen nauw met elkaar zijn verbonden, is een osteopathische behandeling een troef bij maagklachten en darmklachten. Het beantwoordt aan het basisprincipe van osteopathie: de blik op het lichaam als één geheel. De maag en de buikorganen zijn bovendien extra gevoelig voor een slechte doorbloeding, mindere beweeglijkheid en een kortsluiting van de bezenuwing. Een functiestoornis in een van de drie gebieden leidt tot een breed palet aan klachten.
Tijdens de behandeling speurt de osteopaat in het volledige lichaam naar functiestoornissen (blokkades, doorbloedingsproblemen) en verhelpt die via zachte manuele technieken. De osteopaat schenkt tijdens de behandeling van maagklachten en buikklachten ook ruime aandacht aan het middenrif. Een gespannen middenrif, die de scheiding tussen de borst- en buikholte vormt, geeft niet enkel aanleiding tot ademhalingsstoornissen (hyperventilatie, benauwdheid). Het is ook de oorzaak van een bewegingsverlies en mindere doorbloeding van de buikorganen.
Verschillende onderzoeken speuren naar de oorzaak van chronische darmklachten
Met de NutriGen DNA test zoekt de osteopaat naar de diepere oorzaak van aanhoudende maagklachten en darmklachten. Ook de Darm Microbioom test maakt een uitgebreide analyse van de darmflora. Een verstoorde darmflora ligt immers aan de basis van chronische darmklachten.
Je vindt op deze pagina meer informatie over:
- De verschillende symptomen van maagklachten en darmklachten
- Welke soorten maagklachten en darmklachten je kunt ervaren
- De meerwaarde van osteopathie bij maagklachten en darmklachten
- De NutriGen DNA test die zoekt naar de diepere oorzaak van maagklachten en darmklachten
- De Darm Microbioom test die het evenwicht in de darmflora analyseert
Wat zijn de symptomen van maagklachten en darmklachten?
We spreken van functionele maagstoornissen wanneer er voor de klachten geen medische oorzaak is gevonden. De symptomen van functionele maagklachten variëren van brandend maagzuur, oprispingen, misselijkheid en braken, tot een algemeen opgeblazen gevoel.
De maag is een belangrijke bouwsteen van het spijsverteringsstelsel. Functionele maagklachten hebben dan ook een rechtstreekse invloed op de werking van de darmen. Een overgevoelige of net luie maag leidt tot typische darmklachten, zoals buikpijn, constipatie en diarree, spastisch colon en winderigheid.
Maagklachten en darmklachten staan vaak in relatie met het middenrif. Al in de Oudgriekse samenleving zag men het middenrif als hét centrum van het lichaam. Het middenrif vormt de scheiding tussen de borst en maag en darmen en zorgt voor een goede ademhaling. Door haar unieke ligging heeft het ook een rechtstreekse invloed op de spijsvertering en de organen in de buikholte. Een (chronisch) gespannen middenrif kan dus de oorzaak zijn van brandend maagzuur en andere spijsverteringsklachten.
Welke soorten maagklachten en darmklachten kun je ervaren?
De osteopaat helpt bij verschillende soorten maagklachten en darmklachten.
-
Spijsverteringsproblemen (brandend maagzuur, opgeblazen gevoel)
Brandend maagzuur ontstaat wanneer het maagzuur opnieuw omhoog komt in de slokdarm. Zuurbranden leidt tot een slechte en zurige smaak in de mond. Het gaat doorgaans gepaard met een branderig gevoel in de borst. In medische termen spreken we over gastro-oesofagale reflux. Brandend maagzuur komt bovendien heel vaak voor. Zowat ¼ van de wereldbevolking heeft er maandelijks mee te maken, bij 5 % is dat zelfs dagelijks het geval.
Brandend maagzuur is goed behandelbaar door de osteopaat. De osteopathische behandeling focust op alle organen die in verbinding staan met het middenrif (milt, maag, dikke darm, lever, gal, hart en longen) en de structuren eromheen. De osteopaat onderzoekt hun beweeglijkheid en stimuleert de doorbloeding. Tijdens de behandeling kijkt de osteopaat ook naar eventuele blokkades in de nekwervelkolom. Vanuit de wervelkolom ontspringt een zenuw die het middenrif rechtstreeks beïnvloedt.
-
Darmklachten (spastisch colon)
Spastisch colon, ook het prikkelbare darm syndroom (PDS) genoemd, is een functionele maagdarmklacht. Bij PDS is er bovendien sprake van overgevoeligheid van de darmwand, met verstoorde contracties van de dikke darm tot gevolg. De oorzaak is niet altijd duidelijk en varieert van stress tot een voedselintolerantie. Prikkelbare darm syndroom is veelvoorkomend. Zo zou tussen 10 % en 20 % van de bevolking ermee te kampen. In onze groepspraktijk zien we dan ook vaak patiënten met spastisch colon. De symptomen van PDS zijn buikpijn en een onregelmatige stoelgang.
De osteopaat onderzoekt het volledige lichaam op blokkades. Zo kan een blokkade in de wervelkolom ervoor zorgen dat de dikke darm niet correct samentrekt. Tijdens de behandeling bevordert de osteopaat via zachte handbewegingen ook de doorbloeding van de organen in de buik, zoals de lever. In geval van een voedselintolerantie werkt de osteopaat samen een diëtist.
-
Middenrifklachten (hyperventilatie)
Het middenrif is onze belangrijkste ademhalingsspier. In een ideale wereld trekt de middenrifspier samen bij het inademen en ontspant bij het uitademen. Bij hyperventilatie is er sprake van een te snelle en te diepe ademhaling. Het leidt tot een beklemmend gevoel en benauwdheid, duizeligheid en een algemeen gevoel van spanning en paniek, vaak in aanvallen. Hyperventilatie linkt men in eerste instantie aan een angststoornis.
Door de link met het middenrif kan de osteopaat helpen bij hyperventilatie. De osteopaat checkt het volledige lichaam op blokkades en vergroot via zachte rekoefeningen de beweeglijkheid van het middenrif. De osteopathische behandeling van hyperventilatie kadert bovendien in een multidisciplinaire aanpak met samenwerking met een psycholoog (angststoornis) en kinesitherapeut (ademhalingsoefeningen).
Wat is de meerwaarde van osteopathie bij maagklachten en darmklachten?
Osteopathie is heilzaam bij functionele maagklachten en darmklachten. Omdat het spijsverteringsstelsel een aaneenschakeling is van organen en hun omliggende weefsels is de holistische blik van de osteopaat een meerwaarde. De osteopaat linkt de verschillende stations van het maag-darmstelsel en zoekt naar de dieperliggende oorzaak van de klachten. De oorzaak van de problematiek kan zich in een blokkade elders in het lichaam bevinden.
De osteopaat peilt, alvorens de behandeling te starten, naar de voedingsgewoonten van de patiënt om een zicht te krijgen op eventuele voedselallergieën en voedselintoleranties. Waar nodig werkt de osteopaat samen met een arts, diëtist en kinesitherapeut.
De NutriGen DNA test en Darm Microbioom test zoeken naar de diepere oorzaak van chronische darmklachten
In onze osteopathie praktijk in Zwevegem kun je verschillende onderzoeken aanvragen die zoeken naar de diepere oorzaak van chronische darmklachten.
-
De NutriGen DNA test analyseert darmklachten op basis van het DNA
De NutriGen DNA test berust op het principe van nutrigenomics. Het legt het kleine deeltje DNA dat elk van ons uniek maakt bloot. Het laat toe te bepalen hoe elk van ons individueel reageert op bepaalde voedingsmiddelen, in welke mate intoleranties (lactose, gluten, fructose, alcohol, cafeïne) bij jou aanwezig zijn en hoe groot jouw risico is op tekorten aan vitaminen en mineralen. De NutriGen DNA test gaat dan ook een stuk verder dan een klassieke bloedtest.
Daardoor biedt het een unieke meerwaarde voor wie langere tijd sukkelt met een brede waaier aan gezondheidsklachten. We denken dan aan aanhoudende maag- en darmklachten, langdurige vermoeidheid, eczeem en andere huidproblemen, astma, allergieën,terugkerende hoofdpijn en migraine. Het volstaat bovendien om de test één keer in je leven te doen. Jouw genetisch profiel is immers een vast gegeven.
-
De Darm Microbioom test brengt de darmflora in kaart
De Darm Microbioom test spoort een onevenwicht op tussen de goede en slechte darmbacteriën. Dat evenwicht in de darmflora is belangrijk. Een onevenwicht ligt immers aan de basis van chronische darmklachten (opgeblazen gevoel, prikkelbare darm, winderigheid, diarree en constipatie), allergieën en intoleranties. Het verhoogt de kans op ontstekingen. De Microbioom test kan ook preventief worden aangevraagd om de voor jou beste voedingsgewoonten te bepalen.
Hoe de verschillende onderzoeken aanvragen in onze osteopathiepraktijk?
De verschillende onderzoeken kun je rechtstreeks aanvragen bij osteopaat Egwin Ponette op het e-mailadres egwin.ponette@telenet.be. We zoeken dan samen naar een blijvende oplossing voor jouw aanhoudende gezondheidsklachten.