Orthodontie bij volwassenen is allang geen uitzondering meer. Meer dan tien procent van alle dragers van een beugel is vandaag ouder dan achttien jaar. Meestal gaat het om twintigers, dertigers en veertigers. Een behandeling voor, tijdens en na orthodontie kan samengaan met een bezoek aan de osteopaat. Vaak zijn een afwijkende beet en kaakproblemen aan elkaar gelinkt. De osteopaat richt zich dan niet alleen op de kaakregio, maar verzacht ook spanning in hoofd, nek en borst.
Een goed gebit is meer dan een mooie glimlach
Het belang van een goed gebit is niet te onderschatten. Natuurlijk is een mooie tandlijn belangrijk vanuit esthetisch oogpunt, maar het is ook functioneel. Een goeie stand van de tanden zorgt ervoor dat het mechanisch systeem van ons kaakgewricht soepel draait. Daarbij zijn niet enkel onze tanden belangrijk, het beïnvloedt ook onze kaken, schedel, nek en borst.
Verschillende oorzaken van een afwijkende beet
Er is sprake van een afwijkende beet wanneer de tanden niet goed op elkaar passen. Voorbeelden van een afwijkende beet zijn onder meer een overbeet, onderbeet en kruisbeet. Zo is een overbeet gelinkt aan de grootte van de kaak en tanden, wat dus per definitie een genetische factor inhoudt.
Ook tandenknarsen, ademen door de mond en het laat doorkomen van het blijvend gebit veroorzaken een afwijkende beet. Bij kinderen zien we dat duimzuigen en het te lang gebruiken van een fopspeen tot een afwijkende beet leiden.
De meerwaarde van osteopathie voor, tijdens en na een traject bij de orthodontist
Een behandeling bij de osteopaat voor, tijdens of na een traject bij de orthodontist behoort tot de orofaciale behandelingen. Dit zijn alle behandelingen gelinkt aan het gezicht en de mond. Klachten variëren van problemen met het kaakgewricht, de kauwspieren en het gebit.
De afwijkende beet zelf zal de osteopaat uiteraard niet oplossen. Wel kan in samenspraak met een orthodontist een ondersteunende behandeling worden uitgezet. Omdat de schedel-, kaak-, nek- en borstregio de tandlijn beïnvloeden, is de holistische blik van de osteopaat die het lichaam als één geheel bekijkt, erg nuttig gedurende het volledig traject bij de orthodontist.
Meer weten over orthodontie bij volwassenen en osteopathie?
Heb je nog vragen over de rol van osteopathie voor, tijdens en na een traject bij de orthodontist?
Aarzel niet om ons te contacteren. Maak een afspraak in de osteopathiepraktijk.