Bij de osteopaat kun je ook terecht voor klachten met betrekking tot duizeligheid en evenwichtsstoornissen. Daarbij maken we een onderscheid tussen draaiduizeligheid (benigne paroxismale positievertigo (BPPV)) en duizeligheid door verhoogde spierspanning en bewegingsverlies in de nek (cervicogene duizeligheid). Waar nodig, brengt de osteopaat opnieuw balans.
Daarnaast kan duizeligheid ook worden veroorzaakt door hyperventilatie en een te lage bloeddruk. Op deze pagina gaan we vooral in op de oorzaken en de behandeling van draaiduizeligheid en duizeligheid vanuit de nek.
Je vindt op deze pagina meer informatie over:
- De verschillende soorten en oorzaken van duizeligheid en evenwichtsstoornissen
- Het verschil tussen draaiduizeligheid (vertigo) en duizeligheid vanuit de nek (cervicogene duizeligheid)
- De door de osteopaat gebruikte technieken bij duizeligheid en evenwichtsstoornissen
- De meerwaarde van osteopathie bij zowel vertigo als cervicogene duizeligheid
Soorten duizeligheid en evenwichtsklachten
Wist je dat ongeveer 5% van de Belgen regelmatig last heeft van duizeligheid? De oorzaken van en hoe duizeligheid zich uit, zijn divers. Zo kun je duizelig zijn zonder een draaierig gevoel of kun je last hebben van benigne paroxismale positievertigo (BPPV) of draaiduizeligheid. Bij dat laatste ontstaat de sensatie dat de hele kamer rondom jou lijkt te draaien.
Draaiduizeligheid of vertigo ≠ een licht gevoel in het hoofd
De oorzaak van draaiduizeligheid of vertigo is een probleem met het evenwichtsorgaan in ons middenoor. De meest bekende zijn de ziekte van Ménière (plotselinge draaiduizeligheid) en positieduizeligheid (BPPD) of benigne paroxismale positievertigo (BPPV). Hierbij word je duizelig bij snelle hoofdbewegingen omdat je brein in combinatie met je ogen het tempo niet kan volgen. Wagenziekte is daarvan een klassiek voorbeeld.
Wat is de oorzaak van benigne paroxismale positievertigo (BPPV)?
Hoe komt het nu dat ons evenwichtsorgaan, dat kleine orgaantje in ons binnenoor, struikelt? Kort gezegd komt het erop neer dat onze ogen, ons gevoel in de spieren en ons brein door een storing van het evenwichtsorgaan niet meer op één lijn zitten.
Er zijn tal van oorzaken die dat delicate evenwicht laten wankelen. De meest voorkomende is vertigo, oftewel BPPV, wat staat voor benigne paroxismale positievertigo. Deze vorm van draaiduizeligheid is kortstondig en komt voor bij snelle hoofdbewegingen, zoals bij het draaien van je hoofd.
Vertigo kan ook worden veroorzaakt door een middenoorontsteking of nekproblemen, zoals een whiplash, of andere doorbloedingsstoornissen. Ook migraine is een trigger. We spreken dan van migraineuze vertigo.
Wat is de oorzaak van duizeligheid vanuit de nek?
Bij duizeligheid kan je het gevoel ervaren van net dat tikkeltje minder evenwicht te hebben. Het kan het best worden omschreven als ‘een licht gevoel in het hoofd’. Het is minder extreem dan draaiduizeligheid, maar daarom niet minder ongemakkelijk. In medische termen spreken we van cervicogene duizeligheid. Het woord verwijst naar de halswervelkolom die bestaat uit zeven halswervels en het hoofd ondersteunt.
Het lichte gevoel in het hoofd ontstaat wanneer de halswervels hun werk niet optimaal kunnen uitvoeren, bijvoorbeeld door artrose, een whiplash of verhoofde spierspanning in de nek als gevolg van stress of een verkeerde zithouding of slaappositie.
Wat is de meerwaarde van osteopathie bij vertigo of draaiduizeligheid?
Voor de diagnose van benigne paroxismale positievertigo (BPPV) of draaiduizeligheid maakt de osteopaat gebruik van de Dix-Hallpike-kanteltest. Hierbij wordt het hoofd 45 graden gedraaid en de patiënt van een zittende positie naar een liggende positie gebracht. Een speciale videobril analyseert intussen de oogbewegingen van de patiënt.
Bij een positieve test voert de osteopaat verschillende handgrepen uit, waarvan het Epley manoeuvre en Semont manoeuvre het meest bekend zijn. Ze dienen om de oorkristallen opnieuw te verplaatsen naar het minder gevoelige deel van het binnenoor.
Wat is de meerwaarde van osteopathie bij cervicogene duizeligheid?
Ook een licht gevoel in het hoofd als gevolg van cervicogene duizeligheid is in de meeste gevallen goed te behandelen door de osteopaat. Tijdens de consultatie zoekt de osteopaat naar de dieperliggende oorzaak van de duizeligheidssymptomen. We vinden die vaak in verhoogde spierspanning ter hoogte van de kaken, hogere nekwervels en borstkas.
De osteopaat heft tijdens de behandeling aanwezige blokkades op en herstelt de doorbloeding in het halsgebied. Ook hebben we aandacht voor de buikorganen. Een slechte bezenuwing elders in het lichaam kan immers ook leiden tot duizeligheidsklachten. Met andere woorden: de osteopaat zet het lichaam opnieuw op één lijn.