Hoofdpijn en andere hoofdklachten zijn een veelvoorkomende klacht. Zo kan amper 4 % van de bevolking zeggen nog nooit hoofdpijn en andere hoofdklachten te hebben gehad. Vrouwen kampen 2 tot 3 keer meer met hoofdpijn dan mannen. Onderzoek heeft aangetoond dat hoofdpijn het vaakst voorkomt tussen het twaalfde en veertigste levensjaar.
De osteopaat biedt hulp bij een resem soorten hoofdpijn en andere hoofdklachten.
Je vindt op deze pagina meer informatie over:
- De verschillende oorzaken van hoofdpijn
- Welke soorten hoofdpijn en andere aangezichts- en hoofdklachten je kunt ervaren
- De meerwaarde van de osteopaat bij hoofdpijn en andere aangezichts- en hoofdklachten
- De NutriGen DNA test die zoekt naar de diepere oorzaak van terugkerende hoofdpijn en migraine
Wat zijn de oorzaken van hoofdpijn?
Hoofdpijn is een signaal en geen ziekte. Het is als een lichtje dat gaat branden wanneer het lichaam een ander probleem ervaart. Dat probleem kan heel divers zijn en de hoofdpijn kan zeurend, bonzend of acuut van aard zijn.
De hoofdpijn gaat meestal snel over en de oorzaak is vaak onschuldig, al heeft hoofdpijn een niet te verwaarlozen impact op de levenskwaliteit. Hoofdpijn is bijvoorbeeld een van dé redenen van ziekteverzuim op het werk. Stress is dan ook vaak een trigger van hoofdpijnklachten. Wanneer hen wordt gevraagd naar wat hun hoofdpijn uitlokt, dan zal 8 tot 9 op 10 patiënten stress aanwijzen als de aanleiding van hun hoofdpijn.
Het oorzakenpalet van hoofdpijnklachten is veel ruimer dan stress. Ook een slechte slaaphygiëne en het gebruik van pijnstillers kunnen ervoor zorgen dat hoofdpijn optreedt en sneller terugkeert. Daarnaast kunnen ook voedingsintoleranties, maag- en darmklachten en een slechte werking van de lever en de nieren hoofdpijn en andere hoofdklachten uitlokken. De hersenstam is immers een kruispunt van zenuwen die de verschillende organen aansturen.
Welke soorten hoofdpijn en andere hoofdklachten kun je ervaren?
Spanningshoofdpijn is de meest voorkomende hoofdpijnklacht. De oorzaak is spierspanning in de schedel, de schouders en de nek. Behalve stress is spanningshoofdpijn vaak het gevolg van een verkeerde lichaamshouding, bijvoorbeeld na urenlang werken met een computer. Ook een bewegingsbeperking in het bekken of de lage rug kan spanningshoofdpijn veroorzaken.
Spanningshoofdpijn wordt ervaren als een aangespannen band rond het hoofd. Bij migraine daarentegen is sprake van een bonzende pijn aan één zijde van het hoofd. Migraine komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. De pijn is golvend – in de volksmond ‘aanvallen’ genoemd – en heviger bij fysieke inspanningen.
Bij acute sinushoofdpijn is de oorzaak een kortstondige ontsteking of infectie van de neusbijholten. De sinushoofdpijn situeert zich rond de ogen, de neus en de wangen en wordt als dof ervaren. Bij chronische sinusklachten is sprake van een langdurige en herhaaldelijke bij- en voorhoofdsholteontsteking. In dat geval kan de oorzaak worden gevonden bij een voedselallergie of allergische reactie op geneesmiddelen.
De osteopaat zal de doorbloeding van de lever, de nieren en de darmen stimuleren en zo de chronische sinusklachten verhelpen.
Ook bij duizeligheid, draaiduizeligheid (benigne paroxismale positievertigo (BPPV)) en evenwichtsstoornissen (door bewegingsverlies in het evenwichtsorgaan en nekklachten) kun je bij de osteopaat terecht. Duizeligheid is er in vele vormen en heeft verschillende oorzaken.
Er is enerzijds duizeligheid zonder een draaierig gevoel, bijvoorbeeld door een plotse bloeddrukdaling of te lage bloedsuikerspiegel. Anderzijds is er draaiduizeligheid. De meest voorkomende vorm van draaiduizeligheid is benigne paroxismale positievertigo (BPPV) of benigne paroxismale positieduizeligheid (BPPD). Deze vorm van draaiduizeligheid is kortstondig en komt voor bij snelle hoofdbewegingen, zoals bij het draaien van het hoofd. Het wordt veroorzaakt door oorkristallen in het binnenoor die door een hevige beweging zijn losgeraakt en de zintuigcellen overprikkelen.
Voor de diagnose maakt de osteopaat gebruik van de Dix-Hallpike-kanteltest. Hierbij wordt het hoofd 45 graden gedraaid en de patiënt van een zittende positie naar een liggende positie gebracht. Een speciale videobril analyseert intussen de oogbewegingen van de patiënt.
Bij een positieve test voert de osteopaat verschillende handgrepen uit, waarvan het Epley manoeuvre en Semont manoeuvre het meest bekend zijn. Ze dienen om de oorkristallen opnieuw te verplaatsen naar het minder gevoelige deel van het binnenoor.
Oorsuizen ontstaan doordat trilhaartjes bij het gehoor- en het evenwichtsorgaan beschadigd zijn geraakt. De osteopaat ziet de link tussen de slijmvliezen in de neus, de keel en de oren en de slijmvliezen in de darmen. De osteopaat pakt de beweeglijkheid van de slijmvliezen in de darmen aan en reikt zo een oplossing aan voor oorsuizen.
Een chronische (midden)oorontsteking is een veelvoorkomende klacht bij kinderen. Oorontstekingen ontstaan door ofwel een verminderde weerstand, ofwel door een slechte ventilatie van de Eustachiusbuis, ofwel een samengaan. Dit kan ook leiden tot evenwichtsstoornissen. De osteopaat zal enerzijds de doorbloeding van de darmen stimuleren en anderzijds de beweeglijkheid van de Eustachiusbuis bevorderen.
Optimale concentratie is het vermogen om prikkels perfect te kanaliseren. Om concentratie te bereiken werken zintuigen en zenuwen in het lichaam samen. Wanneer dit niet het geval is, kunnen bij kinderen leerproblemen ontstaan. De belangrijkste reden voor concentratiestoornissen zijn blokkades in het lichaam.
Als osteopaat zien we die bewegingsverliezen vooral ter hoogte van de schedelbeenderen en de bovenste halswervels. Ook bij langdurige stress en burn-out verkrampt het lichaam en zet zich als het ware helemaal vast. De osteopaat zal de blokkades opheffen. Het lichaam komt zo opnieuw in balans.
Kaakproblemen en functiestoornissen van het kaakgewricht uiten zich door pijn en door een ‘knakkend’ geluid bij het openen en sluiten van de mond. Ze gaan vaak samen met hoofdpijn en tandpijn. De oorzaak moet dan worden gezocht in een blokkade van de bovenste halswervel. De spieren in de kaak komen als gevolg hiervan veelvuldig onder druk te staan, met functiestoornissen als resultaat.
De osteopaat speurt in het volledige lichaam naar de oorzaak van de klacht en optimaliseert vervolgens het functioneren van het kaakgewricht. In geval van kaakproblemen die gelinkt zijn aan een orthodontische behandeling werkt de osteopaat nauw samen met de orthodontist.
Wat is de meerwaarde van de osteopaat bij hoofdpijn en andere aangezichts- en hoofdklachten?
De osteopaat zoekt naar de primaire oorzaak van de hoofdpijn en hoofdklachten. Hier komt de meerwaarde van de osteopaat helemaal tot zijn recht. We bekijken het lichaam als één geheel en speuren naar de bron van de spanningshoofdpijn, migraine en andere aangezichts- en hoofdklachten.
De osteopaat zal de verschillende blokkades opheffen en de doorbloeding stimuleren en zo primaire symptomen, zoals hoofdpijn, maar ook secundaire symptomen, zoals duizeligheid en evenwichtsstoornissen, laten verdwijnen.
De NutriGen DNA test zoekt naar de diepere oorzaak van terugkerende hoofdpijn
In onze osteopathie praktijk in Zwevegem kun je een NutriGen DNA test aanvragen. Deze eenvoudige test berust op het principe van nutrigenomics. Het legt het kleine deeltje DNA dat elk van ons uniek maakt bloot. Het laat toe te bepalen hoe elk van ons individueel reageert op bepaalde voedingsmiddelen, in welke mate intoleranties (lactose, gluten, fructose, alcohol, cafeïne) bij jou aanwezig zijn en hoe groot jouw risico is op tekorten aan vitaminen en mineralen. De NutriGen DNA test gaat dan ook een stuk verder dan een klassieke bloedtest.
Daardoor biedt het een unieke meerwaarde voor wie langere tijd sukkelt met een brede waaier aan gezondheidsklachten. We denken dan aan terugkerende hoofdpijn en migraine, astma, allergieën en intoleranties, langdurige vermoeidheid, eczeem en aanhoudende maag- en darmklachten. Het volstaat bovendien om de test één keer in je leven te doen. Jouw genetisch profiel is immers een vast gegeven.
De NutriGen DNA test kun je rechtstreeks aanvragen bij osteopaat Egwin Ponette op het e-mailadres egwin.ponette@telenet.be. We zoeken dan samen naar een blijvende oplossing voor jouw aanhoudende gezondheidsklachten.