Hoe behandelt de osteopaat nekklachten en schouderklachten?
Nekklachten en schouderklachten zijn, samen met lage rugpijn, de meest voorkomende reden waarom mensen de osteopaat bezoeken. Onderzoeken tonen aan dat iets meer dan 30 % van de bevolking jaarlijks één keer of meermaals nekpijn voelt. Zowat 70 % zal in zijn leven ooit wel een keer met nekproblemen kampen. Nekpijn is een niet te verwaarlozen klacht met een grote impact op het dagelijkse leven. Gelukkig is de oorzaak van nekklachten vaak heel onschuldig en is een oplossing voorhanden.
Een osteopathische behandeling kan nekpijn en andere nekklachten en schouderklachten verhelpen.
Je vindt op deze pagina meer informatie over:
- De verschillende oorzaken van nekklachten en schouderklachten
- De verschillende symptomen van nekklachten en schouderklachten
- Welke soorten nekpijn en andere nekklachten en schouderklachten je kunt ervaren
- De meerwaarde van osteopathie bij nekpijn en andere nekklachten en schouderklachten
Wat zijn de oorzaken van nekklachten en schouderklachten?
In het merendeel van de gevallen is de oorzaak van nekklachten overbelasting. Overbelasting van de nekspieren is vaak het gevolg van een verkeerde lichaamshouding. Dat kan zijn op het werk, door veelvuldig in dezelfde (foutieve) houding achter de computer te zitten, of door te lang in een verkeerde houding te lezen in bed. Het kan echter ook het resultaat zijn van een foutieve en (over)belastende slaaphouding. Telkens geraken de nekspieren, en vooral de spieren die zich achteraan de nek situeren, door de voortdurende spierspanning oververmoeid, met nekpijn en nekklachten tot gevolg.
Er kan ook, zoals dat in de volksmond heet, ‘iets in de nek schieten’ door een plotselinge verkeerde beweging of je kunt tijdens het sporten een nekspiertje verrekken. Een apart en frequent geval van nekpijn is whiplash. Die is meestal het gevolg van een auto-ongeval. Al deze nekklachten zijn acute nekklachten.
Nekklachten kunnen ook chronisch van aard zijn. Ze ontstaan dan door slijtage van de bovenste wervelschijven. Wanneer de bovenste wervelschijven afslijten, moeten de spieren in het nekgebied harder werken en geraken ze vlugger vermoeid. Nekklachten kunnen tot slot ook het gevolg zijn van langdurige stress. De nekpijn gaat dan vaak gepaard met hoofdpijn en andere vermoeidheidsklachten.
Wat zijn de symptomen van nekklachten en schouderklachten?
Nekklachten tonen zich eerst en vooral als nekpijn. De pijn kan als heel scherp worden ervaren – zogenaamde pijnscheuten – en de pijn kan soms dof en zeurend zijn. Het is niet uitzonderlijk dat nekpijn samengaat met uitstralingspijn naar de beide kanten van de nek, de schouder en de bovenarm. Ook tintelingen in de handen en de vingers kunnen voorkomen.
Nekpijn kan acuut voorkomen of chronisch zijn. Acute nekpijn zal het gevolg zijn van een verkeerde beweging, terwijl chronische nekpijn wordt veroorzaakt door overbelasting, slijtage en reumatische pijn. Nekpijn verhindert vrijuit bewegen. Zo zal je bijvoorbeeld tijdens het autorijden of fietsen nekpijn voelen wanneer je achterom wil kijken. De pijn zal dan vrijwel altijd uitstralen naar de schouder. Indien sprake is van een gekneusde of beschadigde zenuw, kunnen de nekklachten gepaard gaan met duizeligheid.
Welke soorten nekklachten en schouderklachten kun je ervaren?
Behalve klassieke nekpijn en nekklachten kun je ook voor deze klachten bij de osteopaat terecht.
Whiplash betekent letterlijk zweepslag. Een whiplash ontstaat wanneer het hoofd en de nek een plotselinge zwepende beweging maken ten opzichte van de romp. De oorzaak van een whiplash is meestal een auto-ongeval, meer bepaald een kop-staartbotsing. Wie met een whiplash kampt, kan naast nekpijn en nekstijfheid ook hoofdpijn, schouderpijn en andere vermoeidheidsklachten ervaren. De osteopathische behandeling focust op het herstel van de beweeglijkheid van de wervelkolom.
Torticollis, of scheefhals of draaihals, is een aandoening waarbij een of meerdere halsspieren ongewild samentrekken waardoor het hoofd schuin op de romp komt te staan. In zijn meest eenvoudige vorm is het bekend als ‘het hebben van een stijve nek’. Scheefhals uit zich, behalve door stijfheid, ook door pijn aan één zijde van de nek en een opzij gebogen stand van het hoofd. De aandoening kan aangeboren zijn, maar ook op latere leeftijd voorkomen. De osteopaat zal de blokkade in de wervelkolom opheffen en zo de spierspanning in het halsgebied verminderen.
Nekpijn en schouderpijn gaan vaak samen omdat ze nauw met elkaar zijn verbonden, onder meer door de monnikskapspier. Het trapeziussyndroom is een aandoening aan die monnikskapspier en de zone eromheen. Het veroorzaakt pijn en stijfheid, al dan niet bij het uitvoeren van een specifieke beweging.
Bij een frozen shoulder, letterlijk ‘bevroren schouder’, is sprake van een bewegingsbeperking van het schoudergewricht door een ontsteking aan het kapsel in de schouder. Net als bij het trapeziussyndroom is de oorzaak vaak een overbelasting van de schouder. De osteopaat speurt naar de dieperliggende oorzaak van de overbelasting die zich in een bewegingsbeperking elders in het lichaam kan bevinden.
Wat is de meerwaarde van osteopathie bij nekpijn en andere nekklachten en schouderklachten?
We vertelden al dat nekklachten, samen met lage rugpijn, de meest voorkomende reden zijn waarom mensen de osteopaat bezoeken. Dat hoeft niet te verbazen. Een osteopathische behandeling is door de holistische blik van de osteopaat – de osteopaat bekijkt het lichaam als één geheel – immers uiterst geschikt voor nekklachten- en schouderklachtenbehandeling. Dat komt omdat het gebied rond de nek en schouders een kruispunt is van allerlei spieren en zenuwen die de osteopaat zorgvuldig aan elkaar linkt.
Een osteopathische behandeling bestaat erin de spierspanning in het nek- en schoudergebied te verminderen. Dat doet de osteopaat door eerst te onderzoeken wat de klacht veroorzaakt (acuut spierletsel, zenuwblokkade, gewricht, ontsteking) en hoe de huidige situatie is ontstaan (overbelasting, verrekking). De osteopaat zal vervolgens via zachte manuele technieken de nek en het omliggende gebied losmaken en zo de bewegingsvrijheid herstellen.