Met klachten aan de ledematen naar de osteopaat?
Functionele klachten aan de ledematen zijn geschikt voor behandeling door de osteopaat. Tenniselleboog en golferselleboog zijn als elleboogpijn algemeen bekend. De meest voorkomende klachten aan de polsen en handen zijn het carpale tunnelsyndroom, tintelingen in de vingers en slapende handen. Functionele klachten aan de knieën, enkels en voeten variëren van tendinitis, hielspoor, pijnlijke voetzolen, chronische enkelinstabiliteit, achillespeesontsteking, scheenbeenvliesontsteking, zware benen tot algemene doorbloedingsproblemen.
Klachten in de ledematen ontstaan meestal door overbelasting of een blokkade in het lichaam. Uitzonderlijk ligt een (sport)ongeval aan de basis van het letsel. De klachten zijn het gevolg van een verminderde doorbloeding, een beknelde zenuw of een blokkade in de wervelkolom, het bekken of elders in het lichaam. Er is bovendien sprake van uitstralingspijn en tintelende of slapende ledematen. Voor elk van deze functionele klachten loont een osteopathische behandeling.
Je vindt op deze pagina meer informatie over:
- Voor welke elleboogpijn, polsproblemen en knie- & voetklachten je bij de osteopaat terechtkan
- De meerwaarde van osteopathie bij elleboogpijn, polsproblemen en knie- & voetklachten
Welke elleboogpijn, polsproblemen en knie- & voetklachten kun je ervaren?
De osteopaat helpt bij verschillende klachten met betrekking tot de ledematen.
Tenniselleboog en golferselleboog zijn frequent voorkomende elleboogklachten door overbelasting. Ze zijn, ondanks hun naamgeving, niet noodzakelijk gelinkt aan sport. Bij een tenniselleboog is er sprake van een ontsteking van de pees aan de buitenkant van het ellebooggewricht. Bij een golferselleboog bevindt de ontsteking zich aan de binnenkant van het gewricht.
Tenniselleboog en golferselleboog uiten zich door middel van pijnscheuten in pols en onderarm, vooral bij draaibewegingen. De elleboogpijn veroorzaakt bovendien hinder bij huishoudelijke handelingen. Tijdens de osteopathische behandeling speurt de osteopaat naar blokkades in het lichaam en stimuleert de doorbloeding van de elleboog en omliggende weefsels.
De oorzaak van het carpale tunnelsyndroom is een beknelling van de middenhandszenuw (nervus medianus) bij de pols. De symptomen van het carpale tunnelsyndroom zijn tintelingen of een slapend gevoel in enkele vingers (duim, wijs- en middenvinger). De pijn kan bovendien uitstralen naar de onderarm, elleboog en schouder en neemt soms ’s nachts toe.
De osteopaat onderzoekt de gewrichten op blokkades en speurt ook in de omgeving van de arm, schouder, nek en het bovenlichaam naar blokkades en spanningen van het bindweefsel. Tijdens de behandeling stimuleert de osteopaat door middel van zachte bewegingen de doorbloeding en de bezenuwing naar de pols.
We zien in onze praktijk patiënten met een breed spectrum functionele klachten aan knieën, enkels en voeten. Bewegingsbeperkingen in de onderste ledematen zijn bovendien nauw verbonden. Dat komt door de opgaande en neerwaartse oorzaak-gevolgketen. Dat betekent dat hoger gelegen functionele problemen een rechtstreekse invloed hebben op lager gelegen gewrichten en omgekeerd.
Net daarom is de holistische blik van de osteopaat van belang bij knieklachten en enkel- & voetklachten zoals tendinitis, chronische enkelinstabiliteit, hielspoor, pijnlijke voetzolen, achillespeesontsteking, scheenbeenvliesontsteking, zware benen en algemene doorbloedingsproblemen. Zo kan een blokkade in de wervelkolom of heup zorgen voor een overbelasting van de knie. De osteopaat zoekt tijdens de behandeling naar de primaire oorzaak van de knieklachten en de enkel- & voetproblematiek.
Wat is de meerwaarde van osteopathie bij klachten aan de ledematen?
Klachten aan de ledematen ontstaan door een disfunctie in de bewegingsketen. De oorzaak kan een beknelde zenuw zijn of een overbelasting doordat de belastbaarheid van de benen niet meer in balans is, bijvoorbeeld door een beenlengteverschil, verkeerde loophouding of eerdere blessure.
Om optimaal te functioneren moet een zenuw bovendien vrij kunnen bewegen en moet een goede doorbloeding plaatsvinden. Klachten aan de bovenste ledematen ontstaan bijna altijd door een beknelling van een zenuw. Daardoor zien we bij elleboogpijn tintelende vingers, slapende handen en krachtverlies als voornaamste symptomen. In de onderste ledematen is de oorzaak vaker een disbalans waardoor de knieën en voeten vatbaar zijn voor overbelasting, met pijn en ontstekingen tot gevolg.
De osteopaat heeft door zijn holistische blik een perfect zicht op het volledige zenuwstelsel en waar blokkades zich kunnen bevinden. De osteopathische behandeling bij klachten aan de ledematen focust op het vrijmaken van de beknelde zenuw en het opheffen van blokkades in de bewegingsketen. Elke zachte manuele behandeling is er kortom op gericht de doorbloeding te verbeteren en de spanning te verminderen.