Hoe bepaalt de osteopaat de behandeltermijn?
De gemiddelde behandeltermijn bedraagt 4 tot 6 weken. Een letsel vergt bovendien meestal enkele behandelmomenten alvorens de beweeglijkheid van de verschillende structuren helemaal is hersteld.
Een normaal behandelinterval bedraagt 1 week. Bij een verbetering van 80% bouwt de osteopaat de behandeling af door een verlenging van de tussentermijnen. Hou in het achterhoofd dat elk probleem individueel moet worden gezien en dat elke patiënt anders zal reageren op een behandeling.
- Acute versus chronische pijn
De osteopaat houdt bij het bepalen van de behandeltermijn rekening met het natuurlijk genezingsproces. Bij patiënten met acute pijn die zich voor het eerst laten behandelen is de genezingstermijn meestal kort. Chronische pijn vraagt een langere behandeltermijn (2 tot 3 maanden).
De behandeltermijn hangt ook af van volgende factoren:
- Hoelang manifesteren de klachten zich?
- Wat is de geschiedenis van het letsel?
- Hoe complex is de behandelwijze?
- Wat is de leeftijd van de patiënt?
- Wat is de graad van pijn en bewegingsbeperking?
- Hoe reageert de patiënt op de eerste behandelingen?
- Wat zijn de omgevingsfactoren (levensgewoonten, emotionele toestand) van de patiënt?
De osteopaat focust op de oorzaak van de klacht
De osteopaat wil de oorzaak van de klacht aanpakken en niet enkel de pijn wegnemen. Het streefdoel is de behandeltermijn zo kort mogelijk te houden, maar ook niet korter dan noodzakelijk om de kans op hervallen zoveel mogelijk uit te sluiten.
In bepaalde gevallen is de oorzaak niet helemaal te behandelen door gevorderde degeneratie, verkeerde werkbelasting of verkeerde levensgewoonten. Het is dan nuttiger om preventief te werken. Osteopathie is dan een gezond alternatief voor overmatig medicatiegebruik.
De osteopaat draagt preventie hoog in het vaandel
De osteopaat huldigt het principe ‘beter voorkomen dan genezen’. In die optiek staat preventie hoog aangeschreven bij elke osteopaat. Een regelmatig bezoek aan een osteopaat kan bovendien toekomstige ergere klachten vermijden. De osteopaat geeft ook advies over verkeerde leefgewoonten (voeding, houdingen).