In onze osteopathie praktijk in Zwevegem kun je bij osteopaat Egwin Ponette een Neurotransmitters test aanvragen. De Neurotransmitters test legt de aanmaakmomenten van de neurotransmitters, de boodschappers tussen onze hersenen en de rest van ons lichaam, onder het vergrootglas. Een onevenwicht is een belangrijke oorzaak van slaapproblemen en stress.
Behalve slaapproblemen is de Neurotransmitters test ook nuttig bij concentratieproblemen, langdurige vermoeidheid, migraine en angsten. Deze uitgebreide urinetest laat zien hoe vatbaar iemand van nature is voor stress en angst. De Neurotransmitters test heeft ook een meerwaarde bij hormonale stoornissen die aan de basis liggen van het premenstrueel syndroom (PMS). De resultaten van deze urinetest kunnen worden gebruikt om een behandeling op maat te voorzien.
Wat is de betekenis van neurotransmitters?
Zenuwcellen of neuronen zorgen in ons brein voor de communicatie tussen onze hersenen en ons lichaam. Dat gebeurt door het vrijkomen van neurotransmitters. Die neurotransmitters sturen signalen naar andere lichaamscellen. Ze zijn dus kleine boodschappers. Hoewel ze klein zijn, hebben ze een grote invloed op heel veel lichaamsfuncties.
Zo beïnvloeden neurotransmitters onze spijsvertering, ademhaling, spieren, hartgezondheid, slaap en gemoedstoestand. Met andere woorden: het is erg belangrijk dat de neurotransmitters in balans zijn. Een onbalans heeft meteen een grote impact op hoe we ons voelen.
Waarom is een evenwichtige balans van neurotransmitters belangrijk?
Neurotransmitters worden onderverdeeld in stimulerende en remmende soorten. Zo zijn het beloningshormoon dopamine en de stresshormonen adrenaline en noradrenaline stimulerend van aard. Ze geven ons mentaal en fysiek een energiestoot. Serotonine, best bekend als het slaaphormoon, is dan weer een belangrijk relaxerend hormoon dat net voor rust zorgt. Balans tussen al deze neurotransmitters is cruciaal.
Soorten neurotransmitters onder de loep
Onderstaande stimulerende en remmende neurotransmitters worden in de Neurotransmitters test gecontroleerd:
- Dopamine: Best bekend als het beloningshormoon. Lage waarden resulteren in lusteloosheid en verminderde concentratie. Een verhoogde dopaminewaarde wordt gelinkt aan stress, angst een slapeloosheid.
- Noradrenaline: Een van de belangrijkste stresshormonen. Te veel noradrenaline verhoogt stressgevoeligheid en angst. Lage waarden staan in relatie tot vermoeidheid, depressie en motivatieverlies.
- Adrenaline: Net als noradrenaline een stresshormoon. Een verhoogd adrenalinegehalte is gelinkt aan slaapproblemen en angsten. Lage waarden liggen aan de basis van concentratiestoornissen en vermoeidheid.
- Glycine: Glycine is door de aanmaak van antilichamen verantwoordelijk voor de sterkte van ons afweersysteem. Daarnaast is het betrokken bij de slaap. Bij verhoogde waarden functioneren de hersenen minder goed. Een verlaagd glycine-niveau zorgt voor rusteloosheid en verstoort de slaap. Zowel hoge als lage waarden hebben een invloed op het angstniveau.
- Serotonine: Best bekend als het gelukshormoon en slaaphormoon. Lage serotonine-waarden signaleren depressie, angst en slaapstoornissen, eventueel gelinkt aan een verstoorde darmflora (zie Darm Microbioom test).
- Taurine: Taurine is belangrijk voor het optimaal functioneren van onze spieren en het zenuwstelsel. Ook beïnvloedt het onze hartgezondheid en bloeddruk.
- Glutamaat: Glutamaat speelt een belangrijke rol in de geheugenactiviteit en de mogelijkheid om nieuwe dingen aan te leren. Hoge waarden signaleren obsessief compulsief gedrag en worden gelinkt aan sombere gedachten. Lage waarden tonen vermoeidheid en verminderd concentratievermogen.
- GABA: GABA (gamma-aminoboterzuur) is belangrijk voor de zenuwoverdracht en beïnvloedt ons cognitief vermogen. Het is een natuurlijke rustbrenger. Bij een tekort aan GABA zijn we vatbaar voor stress, angst en verstoorde slaap.
- Glutamine: Glutamine speelt een belangrijke rol bij ons afweersysteem, een goede spijsvertering en sterke spieren. Te lage waarden verminderen onze immuniteit en geven darmproblemen. Bij sporters kan een tekort aan glutamine zorgen voor trager spierherstel na inspanningen.
Neurotransmitters hebben dus een grote invloed op vele processen in ons lichaam en geest. Een evenwicht is belangrijk, net als het stimuleren en afremmen op de juiste momenten. De Neurotransmitters test brengt dit in kaart.
Voor wie is de Neurotransmitters test een meerwaarde?
De Neurotransmitters test werkt ondersteunend en signaleert de dieperliggende oorzaak van slaapproblemen, extreme en chronische stress of een langdurig gevoel van lusteloosheid.
Ook depressieve gevoelens en concentratieproblemen kunnen aan neurotransmitters worden gelinkt.
Hoe gaat de Neurotransmitters test in zijn werk en wat is de kostprijs?
De Neurotransmitters test is een uitgebreide urinetest die de verhoudingen en waarden van negen neurotransmitters nagaat. Dit gebeurt op basis van een ochtendlijk urinestaal.
De kostprijs van de Neurotransmitters test bedraagt 160,08 euro.
Hoe de Neurotransmitters test aanvragen in onze osteopathiepraktijk?
De Neurotransmitters test kun je rechtstreeks aanvragen bij osteopaat Egwin Ponette op het e-mailadres egwin.ponette@telenet.be. We zoeken dan samen naar een blijvende oplossing voor jouw aanhoudende gezondheidsklachten.