Hyperventilatie is een beangstigende ervaring en komt vaak voor. Bij hyperventilatie adem je te veel en te snel. Daardoor krijg je het benauwd. Vaak gaat acute hyperventilatie samen met een paniekaanval. Maar ook chronische hyperventilatie veroorzaakt symptomen. Een behandeling bij de osteopaat vermindert de spanning in het lichaam en zet de ademhalingsstroom open. Je kunt hiervoor terecht in onze osteopathie praktijk in Zwevegem.
Acute hyperventilatie en chronische hyperventilatie
Acute hyperventilatie kennen we het best in de vorm van een aanval. De symptomen zijn bekend: hartbonzen tot in je keel, druk op de borst, zweten en duizeligheid. Je wordt overmand door angst en hebt het gevoel dat je geen adem krijgt.
Bij chronische hyperventilatie adem je gedurende langere tijd op een verkeerde manier. De symptomen zijn veel minder aanwezig. Daardoor zijn ze minder duidelijk. Anders dan bij een aanval, waarbij je op enkele seconden van nul naar honderd raast, draait bij chronisch te snel ademen de motor van je lichaam altijd net dat beetje harder. En dat is erg belastend.
De impact van hyperventilatie is niet te onderschatten
Het spreekt voor zich dat hyperventilatie, al dan niet met paniekaanvallen, een grote impact heeft. Dat gebeurt door een intens angstgevoel op het moment zelf, maar ook angst voor een aanval. Vaak vermijd je bewust drukke plaatsen. Of voelt het heel oncomfortabel om lang stil te zitten. Chronisch verkeerd ademhalen uit zich vaak in vermoeidheid.
Op dat moment is een bezoek aan de osteopaat raadzaam.
Bij hyperventilatie staat het middenrif te strak gespannen
Tijdens de behandeling focussen we op het middenrif, de belangrijkste ademhalingsspier. De behandeling richt zich op de nervus phrenicus. Deze zenuw loopt vanuit de nek naar het middenrif en doet het middenrif samentrekken.
Vaak staat het middenrif heel gespannen. Die spanning blokkeert een vloeiende ademhaling. Bekijk het als een telefoonlijn die constant bezet is. Een zachte osteopathische behandeling van de nervus phrenicus zenuw maakt de communicatie tussen hersenen en middenrif vrij.
Een osteopathische behandeling geeft lichaam en geest rust
De holistische blik van de osteopaat kijkt niet enkel naar het middenrif.
Overal in het lichaam kunnen blokkades zijn ontstaan die de ademhaling onder druk zetten. Bij mensen met hyperventilatie bevinden die blokkades zich ook in de lage rug. Via structurele osteopathie, die focust op de spieren, ontspant de osteopaat de spieren in de lage rug.
Alles tijdens de behandeling is erop gericht om lichaam en geest tot rust te brengen.
Aanvullende ademhalingsoefeningen bij de kinesitherapeut
Behalve een osteopathische behandeling is ademhalingstherapie bij de kinesitherapeut raadzaam. Gerichte ademhalingsoefeningen, die vooral focussen op de buikademhaling in plaats van de borstademhaling, laten je rustiger ademen. En ze geven je handvatten om tijdens een paniekaanval je ademhaling opnieuw onder controle te krijgen.
Meer weten over de behandeling van hyperventilatie en osteopathie?
Heb je last van hyperventilatie of herken je de hierboven vernoemde symptomen?
Aarzel niet om ons te contacteren. Maak een afspraak in de osteopathiepraktijk.