De coronacrisis zet onze slaapkwaliteit extra onder druk. Het maakt van een goede slaaphygiëne een grote uitdaging. In een ideale wereld slapen we als volwassene tussen zeven en negen uur per nacht. Maar wist je dat meer dan drie op tien Belgen kampen met slaapproblemen? Gelukkig zijn er heel wat tips om je slaapkwaliteit te verbeteren. En ook osteopathie kan helpen.
De vicieuze cirkel van stress en slaapproblemen
We hebben het allemaal al meegemaakt. Wanneer ons hoofd eindelijk op het kussen ligt, trappelen onze gedachten als een dolle hamster in een rad. Dat gebeurt vaak onder invloed van stress die we gedurende de dag hebben opgebouwd en die de volgende ochtend herneemt.
Als gevolg van die onrust is een uitgeslapen gevoel een utopie. Het vooruitzicht van een slechte nacht zorgt bovendien op voorhand voor stress. Zo ontstaat een vicieuze cirkel waarbij stress tegelijk oorzaak en gevolg is van slaapproblemen.
Slapeloosheid beïnvloedt ons mentaal en lichamelijk welzijn
Wie slecht slaapt, als het nu om inslapen of doorslapen gaat, is vatbaarder voor angststoornissen, depressie en concentratieproblemen. Maar ook fysieke ongemakken kunnen het rechtstreekse gevolg zijn van een slechte slaapkwaliteit. Zo knabbelt een slechte slaap aan de sterkte van ons afweersysteem en zorgt het vlugger voor hoofdpijn.
Enkele tips voor een betere slaap
Het aanhouden van een goed slaappatroon is een grote uitdaging. Toch zijn er kleine dingen die we kunnen doen om ons lichaam te helpen. Zo vermijden we best cafeïne in de uren voor het slapen. Ook de laptop, tablet en smartphone houden we zo ver mogelijk van de slaapkamer.
Een kamer met voldoende frisse lucht bevordert de slaap. En tot slot is een vast slaapritueel aangeraden. Rust en structuur laten het startschot voor de stroom van gedachten minder luid klinken.
Osteopathie helpt ons op weg naar een betere nachtrust
Behalve bij baby’s en kinderen kan osteopathie ook iets betekenen voor volwassenen met slaapproblemen.
Dat gebeurt met cranio-sacrale osteopathie. Dat is een zachte behandelwijze die via de schedel en het heiligbeen voor evenwicht zorgt in het hormonale systeem en onbewuste zenuwstelsel. Zij zijn samen verantwoordelijk voor ons slaap- en waakritme.
Ook kijken we tijdens de osteopathische behandeling naar eventuele blokkades ter hoogte van de wervelkolom en middenrif en spanningen in de borst- en buikholte. Dat laatste bevordert de werking van de spijsvertering, wat zorgt voor een betere opname en aanmaak van hormonen.
Osteopathie zorgt er dus voor dat het lichaam minder snel overprikkeld geraakt, wat zal leiden tot een betere nachtrust.
Meer weten over osteopathie en slaapproblemen?
Kamp je met slaapproblemen of wil je meer weten over de osteopathische behandeling ervan?
Aarzel niet om ons te contacteren en maak een afspraak in de osteopathiepraktijk.