Welke behandeltechnieken gebruikt de osteopaat?
De osteopaat gebruikt een resem behandeltechnieken. De gebruikte techniek is afhankelijk van de klacht, de patiënt (baby’s, kinderen, adolescenten, volwassenen, ouderen), de toestand van de patiënt (is er sprake van osteoporose, degeneratie) en de reactiviteitgraad van het letsel.
Directe en indirecte behandeltechnieken
De osteopaat gebruikt directe technieken zoals mobilisaties, HVLA-manipulaties (High Velocity Low Amplitude), articulaties, Muscle Energy technieken, neuromusculaire druktechnieken en indirecte technieken zoals Jones strain-counterstrain technieken en functionele (fasciale) technieken. Alle technieken zijn gericht op pijnverlichting en beweeglijkheidsherstel in weefsels, gewrichten of organen.
Wat zijn manipulaties?
Bij een osteopathisch onderzoek stelt men vaak stoornissen in beweeglijkheid van de ruggenwervels en omliggende weefsels vast – ook blokkades genoemd. Die zijn het gevolg van een lokaal probleem of een probleem op afstand. Soms is het nodig de blokkade of vastzittende wervel vrij te maken met een manipulatie.
Tijdens deze correctie hoort de patiënt soms een knappend of ‘krakend’ geluid. Dit geluid is het gevolg van luchtbelvorming in het gewricht. Die komt vrij door de druk die erop wordt uitgeoefend. Het is niet schadelijk of gevaarlijk. Een osteopathische manipulatie is immers precies gelokaliseerd in een ontspannen houding, is pijnloos en van korte duur.
De osteopaat is veel meer dan een ‘kraker’
De osteopaat staat in de volksmond bekend als iemand die traditionele manipulatieve technieken toepast – het zogenaamde ‘kraken’. Hij doet echter veel meer dan dat. Naast het pariëtale systeem (botten, spieren, pezen, gewrichten, wervels) behandelt de osteopaat ook het viscerale systeem (organen met hun ophangsystemen, bloedvaten, zenuwen) en het craniale systeem (de schedelstructuren en inwendige membranen).
Hoe reageert het lichaam op een osteopathische behandeling?
Het is bovendien belangrijk om na een osteopathische behandeling het lichaam de tijd te gunnen om te wennen aan de nieuwe en herstelde situatie. Dit kan tijdelijk gepaard gaan met stijfheid, vermoeidheid, pijn op andere plaatsen en een koude- & warmtegevoel. Dit is een normale en onschuldige reactie die meestal een tweetal dagen kan duren.
Contacteer bij twijfel je osteopaat. Hij zal je bijkomend advies geven.