Met welke bekkenklachten en heupklachten kun je bij de osteopaat terecht?
Bekkenklachten en heupklachten zijn goed behandelbaar door een osteopaat. Bekkenklachten zien we vooral bij zwangere vrouwen. De verandering in het lichaam van de toekomstige moeder veroorzaakt bekkeninstabiliteit. Een osteopathische behandeling biedt verlichting. Ook wanneer na de zwangerschap het bekken zijn vastheid niet spontaan hervindt, is een bezoek aan een osteopaat heilzaam. Maar ook mannen kunnen bij aanhoudende teelbalpijn zonder ontsteking of aanwijsbare oorzaak bij de osteopaat terecht.
Functionele klachten in de lage rug en onderste ledematen hebben een rechtstreekse invloed op het heupgewricht. Heupproblemen zijn dan ook veelvoorkomend. Doordat de heup zich op een kruispunt in het lichaam bevindt, zijn bewegingsbeperkingen van het heupgewricht osteopathisch zeer behandelbaar – de osteopaat bekijkt het lichaam als één geheel.
Je vindt op deze pagina meer informatie over:
- De verschillende oorzaken van bekkenklachten en heupklachten
- De verschillende symptomen van bekkenklachten en heupklachten
- Bekkenklachten bij zwangere vrouwen (bekkeninstabiliteit)
- Teelbalpijn zonder ontsteking of aanwijsbare oorzaak
- Welke soorten bekkenklachten en heupklachten je kunt ervaren
- De meerwaarde van osteopathie bij bekkenklachten en heupklachten
Wat zijn de oorzaken van bekkenklachten en heupklachten?
De oorzaak van heupproblemen ligt doorgaans bij een overbelasting of slijtage. Occasioneel kunnen door een val of een verkeerde beweging tijdens het sporten heupproblemen ontstaan. Dit soort sportletsels benoemen we als acute heupproblemen. Deze heupklachten zijn doorgaans minder dan 6 weken aanwezig. Wanneer de heupproblemen langer dan 3 maanden duren, is er sprake van chronische heupproblemen. Hieronder vallen heupproblemen door slijtage of langdurige ontstekingen.
Wat zijn de symptomen van bekkenklachten en heupklachten?
Bekkenklachten en heupklachten uiten zich in eerste instantie door bekkenpijn en heuppijn. De pijn kan bij heupklachten uitstralen naar de lies, de bil of de onderste ledematen tot aan de knie. Ook de zijkant van de heup doet pijn bij het rechtop staan, bij trappen op en af lopen en wandelen, of tijdens het slapen. De pijn aan het bekken en de heup, vaak een doffe pijn, leidt tot een bewegingsbeperking en hindert tijdens de dagelijkse huishoudelijke activiteiten. Soms kan de pijn uitstralen naar de genitaliën.
Welke soorten bekkenklachten en heupklachten kun je ervaren?
De osteopaat helpt bij verschillende soorten bekkenklachten en heupklachten.
Onder invloed van de zwangerschapshormonen, versoepelen de kraakbeenverbindingen van het bekken. Dit gebeurt om de doorgang van de baby te vergemakkelijken. De grotere beweeglijkheid veroorzaakt bekkeninstabiliteit en bekkenpijn. De osteopaat vergroot tijdens de behandeling de steun voor de bekkenorganen en maakt de vliezen en spieren rondom het bekken sterker.
Bekkeninstabiliteit verdwijnt meestal spontaan na de bevalling. Toch heeft 1 op 10 vrouwen na de zwangerschap last van bekkenproblemen. Zij hebben baat bij een osteopathische behandeling.
Blijft zeurende teelbalpijn na uitgebreid onderzoek bij een huisdokter en uroloog aanhouden en is er geen sprake van een ontsteking? Dan kan de osteopaat je mogelijks helpen. De behandeling bij de osteopaat focust op de zenuwen in het bekken en lage rug die verband houden met vage pijn aan de teelbal.
Zenuwen die uitstralen naar de teelballen vinden immers hun oorsprong in de lage rug en het bekken, in het bijzonder de bovenste lumbale zenuw L1 (lies) en bekkenzenuw S2 (genitaliën). Een irritatie van een van deze zenuwen staat in rechtstreekse verbinding met zeurende vage teelbalpijn. De osteopaat maakt tijdens de behandeling de zenuwen vrij en heft blokkades op.
-
Artrose in de heup
Heupartrose is een veelvoorkomende aandoening. Heupartrose wordt veroorzaakt door het afkalven van het kraakbeen van de heup, waardoor die haar beweeglijkheid verliest. De symptomen zijn dan ook pijn tijdens het bewegen door extra belasting, ochtendstijfheid en uitstralingspijn naar de lies, de bil en richting de knie. We zien artrose in de heup vooral bij patiënten boven de 60 jaar.
Onderzoek toont bovendien aan dat een osteopathische behandeling gunstige en langdurige effecten heeft bij heupartrose. De osteopaat vermindert de druk op het heupgewricht door blokkades in de wervelkolom, het bekken en de voet op te heffen. Tijdens de behandeling stimuleert de osteopaat ook de doorbloeding van het weefsel rondom de heup. De osteopaat maakt zo de omliggende spieren losser en vergroot de bewegingsvrijheid.
-
Artritis in de heup (ontsteking)
De termen ‘artrose’ en ‘artritis’ leiden vaak tot verwarring. Bij heupartritis is, in tegenstelling tot artrose, sprake van een ontsteking van het heupgewricht. Die wordt veroorzaakt door een chronische immuunziekte, met ontstekingen van de gewrichten tot gevolg. Typisch voor de pijn bij reumatoïde artritis is dat deze permanent aanwezig is (niet enkel bij belasting), dus ook ’s nachts. Er is bovendien ook sprake van heupstijfheid.
De osteopathische behandeling van artritis moet bovendien worden gezien binnen een multidisciplinaire aanpak van de aandoening. Artritis zal enerzijds worden bestreden met geneesmiddelen (ontstekingsremmers) en anderzijds klachtenlichtende behandelingen, zoals kinesitherapie en osteopathie. De osteopaat verhoogt bovendien de levenskwaliteit door middel van een betere doorbloeding van de organen en bevordert het functioneren van het zenuwstelsel.
-
SI-syndroom (gewrichtspijn)
SI-gewrichtspijn wordt gevoeld tussen het heiligbeen (sacrum) en de heupbeenderen van het bekken (ilium), aan de beide kanten van de wervelkolom. Het SI-gewricht vormt, kort gezegd, de brug tussen onze rug en onze benen. Het rekent voor zijn functie op sterke gewrichtsbanden.
Door een val of een langdurige overbelasting kunnen de ligamenten van het SI-gewricht worden geraakt of kan er een blokkade ontstaan van het gewricht. SI-gewrichtspijn uit zich door pijn in de onderrug en de billen, en kan uitstralen naar het onderbeen en de lies. De osteopaat maakt door middel van zachte manuele handelingen het gewricht los en herstelt de beweeglijkheid.
Wat is de meerwaarde van osteopathie bij bekkenklachten en heupklachten?
Heuppijn is een symptoom. De osteopaat gaat tijdens de behandeling op zoek naar de dieperliggende oorzaak van de bekkenklachten en heupklachten. Door de onderlinge relatie tussen de heup, de wervelkolom, het bekken en de onderste ledematen (knie, enkel) is de oorzaak van de heupklachten niet altijd onmiddellijk duidelijk. Wanneer er bovendien sprake is van een blokkade in de heup, dan zal de knie dit compenseren, waardoor het onderlichaam uit balans geraakt, met overbelasting tot gevolg.
De holistische blik van de osteopaat scant het volledige lichaam op blokkades. De osteopaat heft tijdens de behandeling door middel van zachte manuele technieken de blokkades op en brengt het lichaam kortom opnieuw in evenwicht.