Hoe verloopt de eerste consultatie bij de osteopaat?
De osteopaat wil tijdens de eerste consultatie een duidelijk zicht krijgen op de klacht. Dat gebeurt aan de hand van een diepgaand vraaggesprek en grondig onderzoek. Tijdens de consultatie zal vaak al een eerste behandeling plaatsvinden.
- Luisterend oor en vraaggesprek
De osteopaat biedt een luisterend oor en stelt gerichte vragen. Zo krijgt hij zicht op de klacht en de ontstaansgeschiedenis. De osteopaat let op de gehele gezondheidstoestand en levensgewoonten van de patiënt. Hij kadert op die manier het concrete letsel in de totale persoon. Paraklinische onderzoeken (radiografie, scanner, NMR en bloedanalyse) kunnen belangrijke extra informatie leveren.
- Grondig osteopathisch onderzoek
Na het vraaggesprek voert de osteopaat vervolgens een grondig onderzoek uit. Dat start met een houdingsonderzoek, aangevuld met orthopedische, neurologische en eventueel andere aanvullende testen.
Het osteopathisch onderzoek centraliseert zich rond het specifieke bewegingsonderzoek waar bewegingsbeperkingen in de drie bewegingssystemen (structureel, visceraal en craniaal) worden opgespoord. De osteopaat heeft grote aandacht voor de beweeglijkheid van de wervelkolom en zijn structuren. Die geven vaak indicaties van klachten op afstand.
- Analyse en eerste behandeling
De osteopaat inventariseert de klacht van de patiënt in de drie vermelde bewegingssystemen. Komt de patiënt in aanmerking voor een osteopathische behandeling, dan zal de osteopaat via manipulaties en zachte technieken de bewegingsbeperkingen herstellen. Dit herstel brengt bovendien een ‘zelfgenezing’ op gang waardoor alles weer in de juiste verhouding komt.
Tijdens of na de manuele behandeling geeft de osteopaat, afhankelijk van de letseloorzaak, eveneens ook richtlijnen mee om de klacht in de toekomst te voorkomen.
- Behandelplan en behandeltermijn
De osteopaat zal tijdens de eerste consultatie vervolgens een concreet behandelplan met vervolgbehandelingen opstellen. Hij zal bovendien de vermoedelijke behandeltermijn uitleggen en wat de verdere evolutie kan zijn.
Bij de osteopaat staat veiligheid voorop
De osteopaat behandelt enkel functionele tekorten en geen structurele. De osteopaat zal bovendien, indien nodig, doorverwijzen naar een huisarts of specialist voor een bijkomend medisch onderzoek. Een goede samenwerking met de arts wordt kortom ten allen tijde nagestreefd.