Hoe verloopt osteopathie bij baby’s en kinderen?
Osteopathie bij baby’s en kinderen is uiterst heilzaam. Een bevalling is een zeer ingrijpende gebeurtenis, zowel voor de moeder als de baby. De baby wordt tijdens de bevalling blootgesteld aan enorme krachten. Het babyhoofdje beschikt over heel wat compensatiemechanismen om deze krachten op te vangen, die meestal kort na de geboorte verdwijnen. Dat lukt niet altijd. Onopgeloste spanningen hinderen het natuurlijke groeiproces. Het is dan wijselijk om kort na de geboorte in te grijpen.
- Het doel van osteopathie bij baby’s en kinderen
De baby heeft soms hulp nodig om opgelopen traumata te overkomen. Tijdens een osteopathische behandeling zorgt de osteopaat ervoor dat de baby de problemen zelf kan overwinnen. Osteopathie is er niet louter voor baby’s. Ook bij peuters en kleuters biedt osteopathie soelaas.
Je vindt op deze pagina meer informatie over:
- De klachten waarmee je met baby’s en kinderen bij de osteopaat terechtkan
- De meerwaarde van osteopathie bij baby’s en kinderen
- De link tussen kinderosteopathie en de klassieke geneeskunde
Voor welke klachten kun je met baby’s en kinderen bij de osteopaat terecht?
De meeste klachten bij baby’s vinden hun oorsprong voor, tijdens of net na de bevalling. De osteopaat zoekt naar de oorzaak van die problemen. Daarvoor babbelt de osteopaat met de ouders over het verloop van de zwangerschap en de bevalling. Deze vragenronde ligt aan de basis van de osteopathische behandeling.
Huilen is voor baby’s tot 1 jaar oud hét communicatiemiddel. Soms huilt de baby echter buitensporig, is heel onrustig en nauwelijks te troosten. Een huilbaby heeft een niet te onderschatten invloed op het dagelijkse leven van de ouders. De oorzaak van buitensporig huilen is niet altijd duidelijk. Het kan het gevolg zijn van de geboorte die ingrijpend is voor de schedel, van blokkades in de nek en wervelkolom. Ook het onvolledig op gang komen van het darmsysteem veroorzaakt overmatig huilen.
Huilbaby’s hebben baat bij een osteopathische behandeling. De osteopaat werkt tijdens de behandeling op alle kwetsbare gebieden en zorgt via zachte technieken voor een toename van de beweeglijkheid van de weefsels, een beter functioneren van het darmsysteem en dat het zenuwstelsel minder wordt geprikkeld. Het gevolg is een rustigere baby en een betere nachtrust voor de ouders.
We spreken van voorkeurshouding, ook voorkeursligging genoemd, wanneer de baby het hoofdje te veel dezelfde kant opdraait. Als gevolg daarvan treedt een vervorming van het schedeltje op. Voorkeurshouding is sterk gelinkt aan een bevallingstrauma of een vroegtijdige indaling van het hoofdje tijdens de zwangerschap. De osteopathische behandeling is gericht op het herstel van de beweeglijkheid van de schedelbotstukken en de beweeglijkheid van de wervelkolom.
Reflux en darmkrampjes worden veroorzaakt door overgevoeligheid voor voeding. Er spelen ook andere oorzaken mee, zoals overprikkeling van het maag- en darmstelsel door een verstoring van het zenuwstelsel. Het codewoord is dan blokkade. Deze blokkades kunnen zich overal in het lichaam bevinden. Omdat in de hoge nek een belangrijke zenuw ontspringt die de spanning in het maag- en darmstelsel regelt, heeft de osteopaat vooral aandacht voor de beweeglijkheid van de schedelbasis en de schedelbotstukken. Tijdens de behandeling van refluxklachten focust de osteopaat ook op het middenrif. Dat is immers het knooppunt voor het optimaal functioneren van de maagkringspier.
Osteopathie is door zijn zachte behandelwijze uitermate geschikt voor jonge kinderen. Als osteopaat zien we jonge kinderen met leerproblemen, buikpijn, bedplassen tot keel-, neus- en oorproblemen.
Keelproblemen bij kleine kinderen tonen zich als ontstekingen van de amandelen en slikproblemen. De oorzaak is een blokkade in de hals- en schedelzone, die een hersenzenuw beïnvloedt. Heel wat jonge kinderen kampen met chronische (midden)oorontstekingen. De Eustachiusbuis is bij jonge kinderen nog niet volgroeid en loopt vlugger vol met slijm. Net als bij oorproblemen is bij neusproblemen sprake van een slechte slijmvliesafvoer.
We zien dit bij kinderen waarvan de schedelbotten van en rond de neus minder beweeglijk zijn als gevolg van een aangezichtsligging of lastige bevalling. Doordat het neusslijmvlies niet weg kan, is de baby of het kind vatbaarder voor verkoudheden, bronchitis en sinusitis. In al deze gevallen bevordert de osteopaat de beweeglijkheid van de botstructuren en vermindert de spanning.
Wat is de meerwaarde van osteopathie bij baby’s en kinderen?
De osteopathische behandeling bij baby’s en kinderen beslaat een waaier van zachte manuele technieken. De osteopaat gebruikt zachte bewegingen en rekkingen – er wordt nooit ‘gekraakt’. Het is onmiddellijk duidelijk wat de baby leuk vindt en wat de baby irriteert. De osteopaat behandelt de baby eventueel op de schoot van de ouders.
- De holistische aanpak van de osteopaat
Net als bij volwassenen hanteert de osteopaat bij baby’s en kinderen een holistische aanpak – de osteopaat ziet het lichaam als één geheel. Babyosteopathie en kinderosteopathie focust niet enkel op de letselzone, maar op alle structuren die met het probleem te maken hebben. Vaak bevindt de oorsprong van problemen zich ver buiten de regio van de symptomen. Een vroegtijdig ingezette osteopathische behandeling geeft in sommige gevallen betere en snellere resultaten.
- Duidelijke communicatie met ouders en artsen
De osteopaat zal bij de start van de behandeling duidelijk communiceren met de ouders en na grondig onderzoek beslissen of een osteopathische behandeling nuttig is. De osteopaat werkt nauw samen met de pediater en de huisarts.
Het aantal behandelingen is afhankelijk van de problematiek. Meestal volstaan tussen de 2 en 10 behandelingen. Deze behandelingen worden niet altijd snel na elkaar uitgevoerd. De eerste behandelingen zullen wekelijks verlopen, later zal er meer tijd tussen zijn.
Kinderosteopathie is aanvullend op de klassieke geneeskunde
Baby- en kinderosteopathie is in geen geval een vervanging van een raadpleging bij een kinderarts of specialist. De bijdrage van de osteopaat bestaat erin de baby in optimale gezondheid te brengen en te behouden. De osteopathische behandeling helpt de genezende en verdedigende mechanismen van de zuigeling in werking te stellen. Een osteopathische behandeling is dus aanvullend.
Het streefdoel van osteopathie bij baby’s en kinderen is dat elke baby in de eerste weken van zijn leven een osteopathisch onderzoek zou ondergaan, waarbij kleine en grote problemen opgespoord en behandeld worden. De eerste weken zijn de structuren van de baby nog zeer flexibel, en dus makkelijker behandelbaar, in vergelijking met baby’s van enkele maanden wiens structuren in volle verbening zijn.