Waarom osteopathie en zwangerschap?
Tijdens de zwangerschap krijgt het lichaam van de vrouw te maken met veel veranderingen. Een osteopathische behandeling brengt verlichting bij kleine en grotere zwangerschapskwalen. Osteopathie biedt niet alleen tijdens de zwangerschap een helpende hand. Ook voor aanvang en na afloop van de zwangerschap is een bezoek aan de osteopaat nuttig.
Je vindt op deze pagina meer informatie over:
- Osteopathie voor, tijdens en na afloop van de zwangerschap
- Voor welke kwalen je tijdens de zwangerschap bij de osteopaat terechtkan
- De meerwaarde van osteopathie bij zwangere vrouwen
Osteopathie voor, tijdens en na afloop van de zwangerschap
Een osteopathische behandeling bereidt het lichaam van de vrouw voor op een rustige zwangerschap. Tijdens de behandeling brengt de osteopaat het lichaam in evenwicht en heft bewegingsverliezen op. Wanneer zwanger worden moeilijk verloopt en elke medische reden is uitgesloten, kan een osteopathische behandeling eveneens een oplossing bieden. De osteopaat stimuleert tijdens de behandeling de doorbloeding in de zone van de baarmoeder om de kans op een zwangerschap te verhogen.
Een osteopathische behandeling verlicht typische zwangerschapskwalen
Het lichaam van de toekomstige moeder krijgt tijdens de zwangerschap heel wat te verduren. Een osteopathische behandeling verlicht bovendien heel wat typische zwangerschapskwalen. Ook na afloop van de zwangerschap is een bezoek aan de osteopaat niet overbodig. Tijdens de osteopathische behandeling, idealiter een 6-tal weken na de bevalling, verhelpt de osteopaat klachten mogelijks gelinkt aan een moeizame bevalling of het geven van borstvoeding.
Voor welke kwalen kun je tijdens de zwangerschap bij de osteopaat terecht?
-
Bekkeninstabiliteit
Het lichaam van de toekomstige moeder bereidt zich voor op de geboorte. Om de doorgang van de baby te vergemakkelijken, versoepelen, onder invloed van de zwangerschapshormonen, de kraakbeenverbindingen van het bekken. Zo ontstaat bekkeninstabiliteit, met bekkenpijn tot gevolg. De pijn situeert zich ter hoogte van het schaambeen, aan de zijkanten van de lage rug of rond het staartbeen.
De osteopathische behandeling bestaat erin de steun voor de bekkenorganen te vermeerderen en de vliezen en spieren rondom het bekken opnieuw voldoende sterk te maken. Bekkeninstabiliteit verdwijnt doorgaans spontaan na de bevalling. Dat is niet altijd het geval. Een bezoek aan de osteopaat is dan aangewezen.
-
Rugpijn en andere rugklachten
Rugklachten zijn, samen met bekkenklachten, de meest voorkomende zwangerschapskwalen. Ongeveer 50 % van alle zwangere vrouwen heeft er last van. De oorzaak van lage rugpijn bij zwangere vrouwen ligt onder meer in een veranderde lichaamshouding. Door het groeien van de baby ligt het zwaartepunt van het lichaam meer naar voren, met een holle houding en meer belaste rug tot gevolg. De osteopathische behandeling verhoogt de beweeglijkheid van de rug en vermindert de bron van de rugpijn.
-
Zwangerschapsischias
Zwangerschapsischias is het gevolg van een blokkade van de heupzenuw. De blokkade is het rechtstreekse gevolg van de groeiende foetus en boller wordende buik, die zorgt voor een hogere druk op de heupzenuw. Zwangerschapsischias uit zich, net zoals reguliere ischias, door een stekende en branderige zenuwpijn die van de heup over de bil naar de achterkant van het been doorloopt. Zwangerschapsischias is veelvoorkomend. Als gevolg van de zwangerschapshormonen worden de gewrichten soepeler waardoor zenuwen vlugger irriteren. Tijdens de osteopathische behandeling neemt de osteopaat door middel van zachte manuele technieken de druk op de zenuw weg.
-
Zwangerschapsmisselijkheid en reflux
Ongeveer 80 % van de zwangere vrouwen heeft tijdens het eerste trimester last van misselijkheid. Zwangerschapshormonen hebben, vooral tijdens het eerste trimester, een invloed op de slokdarm, de maag en de lever, met misselijkheid tot gevolg. Tijdens het laatste trimester, wanneer de baby in de baarmoeder tegen de organen en de maag drukt, is de toekomstige moeder bovendien vatbaarder voor reflux. Door middel van zachte bewegingen vermindert de osteopaat de druk rondom de maag en de lever.
-
Middenrifklachten
Een zwangerschap stelt het middenrif van de toekomstige moeder op de proef. Een gespannen middenrif heeft rechtstreekse invloed op de baby. De baby wordt als het ware naar beneden geduwd, wat druk op de baarmoederhals veroorzaakt. Als gevolg hiervan komen prostaglandines vrij, een soort weefselhormonen die vroegtijdige weeën kunnen opwekken. De osteopaat ziet er bij elke behandeling nauw op toe dat zowel de borstkas als het middenrif zich in een ontspannen toestand bevinden.
-
Blaasontstekingen
Zwangere vrouwen hebben een grotere kans op (herhaaldelijke) blaasontstekingen. Dit komt enerzijds door de hormonenschommeling in het lichaam en anderzijds, eens de zwangerschap zich in het laatste stadium bevindt, doordat de baby op de blaas drukt. De osteopaat verlicht door middel van zachte manuele technieken de druk op de blaas.
-
Stemmingswisselingen en postnatale depressie
Psychisch heeft een zwangerschap eveneens een grote impact op de toekomstige moeder. Stemmingswisselingen zijn door het heen en weer schieten van zwangerschapshormonen volkomen normaal. Na de zwangerschap kan het bovendien zijn dat lichaam en geest niet automatisch opnieuw in evenwicht komen, met een postnatale depressie tot gevolg. Zo heeft een naar voren gekanteld heiligbeen een rechtstreekse invloed op de hypofyse, die de hormonenhuishouding regelt. De osteopaat speurt naar bewegingsbeperkingen en brengt bovendien lichaam en geest opnieuw in balans.
Wat is de meerwaarde van osteopathie bij zwangere vrouwen?
Het lichaam van de zwangere vrouw ondergaat een hele verandering. De osteopaat heeft, bij elk van de beschreven klachten, als doel het evenwicht in het lichaam van de zwangere vrouw te herstellen.
De osteopathische behandeling bestaat uit zachte technieken die veilig zijn voor de baby en de toekomstige moeder. De osteopaat linkt de zwangerschapskwalen aan elkaar. De osteopaat gebruikt daarvoor zachte ritmische handbewegingen om aanwezige blokkades op te heffen en doorbloeding te stimuleren. Een evenwichtige geest in een evenwicht lichaam zal bovendien tijdens de zwangerschap zorgen voor gemoedsrust bij de zwangere vrouw, maar ook voor een goede ontwikkeling van de foetus.
Ook na de bevalling langs bij de osteopaat
Het aantal behandelingen tijdens de zwangerschap varieert. Sommige zwangere vrouwen komen elke maand bij de osteopaat langs. Andere vrouwen beslissen om pas in het laatste stadium van de zwangerschap een osteopaat te bezoeken. Na de bevalling is een osteopathische check-up eveneens aangewezen. Het brengt het lichaam opnieuw in harmonie en neemt kortom sluimerende klachten vroegtijdig weg.