Kaakproblemen en functiestoornissen van het kaakgewricht komen in verschillende vormen voor. Er kan sprake zijn van pijn in het kaakgewricht en de spieren rondom de kaak of het niet goed kunnen sluiten en openen van de mond. De kaakspieren geraken dan overspannen. De ervaren pijn kan dof of zeurend zijn of aanvoelen als een kramp.
Kaakproblemen kunnen chronisch zijn of ontstaan na een ongeval. In dergelijke gevallen kan er bij het openen en sluiten van de mond sprake zijn van een voortdurend klikkend of krakend geluid. Pijn aan het kaakgewricht kan uitstralen naar het hoofd en de tanden. Ook duizeligheid, chronische sinusitis, oorpijn en oorsuizen kunnen voorkomen.
Wat is de oorzaak van kaakproblemen en functiestoornissen van het kaakgewricht?
De oorzaak van kaakproblemen is in vele gevallen te vinden in een blokkade van de bovenste halswervel. Een dergelijke blokkade zorgt ervoor dat de kaakspieren meer onder druk worden gezet, wat uiteindelijk tot een probleem zal leiden. Er kan ook sprake zijn van een functiestoornis ergens anders in het lichaam.
Klachten aan de kaken kunnen ook het gevolg zijn van tandenknarsen en kaakklemmen. Beide komen vooral in de slaap vaak voor. Zo zou tot 8 % van de volwassenen tijdens de slaap knarsen of klemmen. Bij kinderen en jongvolwassenen ligt dat percentage nog hoger.
Wat doet de osteopaat bij kaakproblemen en functiestoornissen van het kaakgewricht?
Wanneer de kaakproblemen zich situeren ter hoogte van de bovenste halswervel zal de osteopathische behandeling erin bestaan de nek los te maken en de bewegingsbeperking van de kaak te herstellen. Dat doet de osteopaat door zowel het kaakgewricht, de ligamenten en de kauwspieren te behandelen.
De osteopaat zal het volledige lichaam onderzoeken op bewegingsbeperkingen. Een functiestoornis in de kaak kan immers gelinkt zijn aan bekkenproblemen of een beenlengteverschil. De osteopaat werkt, indien nodig, samen met een tandarts of, wanneer de kaakproblemen gelinkt zijn aan een orthodontisch behandeltraject, met de orthodontist.