Kniepijn kan allerlei oorzaken hebben. Het is belangrijk om een onderscheid te maken tussen acute en chronische knieklachten. Acute knieklachten ontstaan vaak door een sportblessure of ongeval. Chronische kniepijn linken we eerder aan slijtage, zoals artrose. Enkele eenvoudige tips verminderen de kans op kniepijn. Ook lees je meer over de meerwaarde van osteopathie bij knieklachten.
1. Ongemak? Sport niet koste wat het kost verder
Overbelasting is de voornaamste oorzaak van knieproblemen. Het is dan ook belangrijk om er voldoende aandacht aan te schenken. Merk je ongemak, sport dan niet koste wat het kost verder. Zo loop je immers het risico op een ontsteking, zoals dat bij een lopersknie, jumpers knee en slijmbeursontsteking het geval is.
Heb je langere tijd niet gesport? Bouw langzaamaan op. Geef je lichaam de tijd om gewend te raken aan de beweging die het krijgt.
2. Verhoog de belastbaarheid van je knie
Knieproblemen ontstaan vaak doordat de belastbaarheid van de knie niet groot genoeg is. Een sterke knie is goed omringd. Spierversterkende en stabilisatieoefeningen verminderen de kans op blessures, zoals een meniscusscheur.
Ook door stress en vermoeidheid daalt de belastbaarheid van het lichaam. Op dat moment zijn we vatbaarder voor blessures. Een regelmatig bezoek aan de kinesitherapeut is dan ook aan te raden.
3. Kniepijn door artrose? Blijf bewegen
Knieklachten door slijtage zien we als een ouderdomskwaal. Maar ook bij jongeren is kniepijn door artrose geen uitzondering. Wanneer door artrose het kraakbeen in de knie is afgesleten, zorgt dat voor pijn, zwelling en stijfheid. De klachten zijn erg vervelend en hebben een grote impact op je dagelijkse bezigheden.
Lang stilzitten verergert kniepijn en stijfheid. Voldoende bewegen is belangrijk. Ook hier kan een kinesitherapeut je bijstaan.
4. Voorkom overgewicht en zorg voor een evenwichtig voedingspatroon
We hadden het al over overbelasting en de belastbaarheid van de knie. Overgewicht zet de knieën extra onder druk. Daarnaast zijn een gezond en evenwichtig voedingspatroon belangrijk voor een goede kniegezondheid.
Voldoende inname van vitamine C is belangrijk voor de vorming van collageen. Het houdt het kraakbeen gezond. Paprika en kiwi zijn bijzonder rijk aan vitamine C. Een tekort aan calcium maakt de botten minder sterk. Calcium vinden we vooral in zuivelproducten.
5. Bezoek regelmatig de osteopaat
Niet enkel externe factoren (trainingsritme, techniek, ondergrond, sportschoenen, een belastende job) kunnen de knie overbelasten. Ook ons lichaam kan aan de oorsprong liggen van een knieprobleem. We denken dan aan een beenlengteverschil of een scheve heup- of voetstand. Een bezoek aan de osteopaat brengt eventueel aanwezige blokkades aan het licht.
Wat is de meerwaarde van osteopathie bij kniepijn?
De knie is slechts één schakel van de volledige bewegingsketen. Een probleem elders in het lichaam (rug, heup, voet) oefent met andere woorden een directe invloed uit op de knie. Hier toont osteopathie haar meerwaarde.
De osteopaat speurt in het volledige lichaam naar onevenwicht, drukveranderingen en spierspanning. Ook bekijkt een osteopathische behandeling de werking en doorbloeding van de organen.
Meer weten over knieklachten en de osteopathische behandeling?
Heb je kniepijn of voel je beginnende knieklachten?
Aarzel niet om ons te contacteren. Maak een afspraak in de osteopathiepraktijk.