Wist je dat de schouder het meest beweeglijke gewricht van ons lichaam is? Dat maakt het echter gevoelig voor blessures en overbelasting. Bovendien is schouderpijn vaak gelinkt aan nekklachten. Het is dus belangrijk om er aandacht aan te besteden. Met enkele eenvoudige tips verminder je de kans op schouderpijn. Ook leggen we uit waarom je met schouderklachten best zo vroeg mogelijk bij de osteopaat langskomt.
1. Zorg voor een ergonomische werkplek
Een verkeerde houding tijdens het werken ligt aan de basis van lage rugpijn, nekklachten en schouderpijn. Wees bij bureauwerk aandachtig voor de afstand tot en hoogte van het scherm. Te veel spanning geeft verkrampte en overbelaste schouders.
2. Stress zet de schouders extra onder druk
Chronische stress vertroebelt niet enkel onze gedachten, het zorgt ook voor fysieke ongemakken. Wanneer we door stress sneller ademen, trekken we onbewust onze schouders omhoog. Dat verhoogt de spanning op schouders en nek.
Neem tijdens stressvolle perioden dan ook voldoende tijd om te ontspannen. Dat kan met ademhalingsoefeningen, maar ook door op tijd en stond te sporten en voldoende te bewegen.
3. Wees tijdens het sporten aandachtig voor klachten
Dat sporten goed is voor lichaam en geest, dat hoeven we dus niet meer te vertellen. Een acute schouderblessure (door een duw of val) is natuurlijk moeilijk te voorkomen, maar opgestapelde schouderspanning is wel te vermijden.
Zorg daarom altijd voor een goede warming-up en cooling-down. Zo schrikt je schouder niet tijdens plotselinge inspanningen. Veel overbelastingsblessures ontstaan ook door een verkeerde techniek of onaangepast trainingsritme. Merk je schouderpijn? Maak een afspraak bij de osteopaat.
4. Geef schouderklachten geen kans met een goede schouderhygiëne
Net enkel sporten en bureauwerk kunnen voor een overbelasting van de schouder zorgen. Ook heel wat dagelijkse bezigheden en klusjes thuis belasten onze schouders. Goede tiltechnieken – buig als het kan door de knieën – ontlasten niet enkel je rug maar ook je schouder.
Moet je toch zware fysieke arbeid verrichten? Verdeel dan de last evenwichtig over je beide schouders.
5. Maak je schouderspieren sterk en flexibel
Veruit de meeste schouderproblemen zijn gelinkt aan de ‘rotator cuff’, een groep van vier spieren die de schouder stabiliteit geven en ervoor zorgen dat we onze schouder kunnen bewegen. Kracht- en flexibiliteitsoefeningen versterken en maken de schouders soepeler. Maar ook hier: wees niet overmoedig en luister tijdig naar je lichaam.
Wat is de meerwaarde van osteopathie bij schouderklachten?
Onze schouders en nek zijn een kruispunt van spieren en zenuwen. De open blik van de osteopaat linkt de verschillende triggerpunten aan elkaar. Een osteopathische behandeling vermindert de spierspanning in het schouder- en nekgebied en herstelt ook de bewegingsvrijheid in de omliggende gebieden.
Meer weten over de osteopathische behandeling bij schouderpijn?
Heb je schouderpijn of voel je beginnende schouderklachten?
Aarzel niet om ons te contacteren. Maak een afspraak in de osteopathiepraktijk.