Rusteloze benen is een aandoening die steeds vaker voorkomt. Onderzoek heeft uitgewezen dat tussen de 5% en 10% van de bevolking last heeft van het Restless Legs Syndrom (RLS), in de volksmond beter bekend als rusteloze of zware benen. Zware benen komen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Het onrustige gevoel in de benen is op zich niet gevaarlijk, het is wel erg vervelend en een pijnlijk ongemak die een grote impact kan hebben op je slaap.
Wat zijn rusteloze benen?
Men spreekt van zware benen wanneer je een haast niet te temmen onrust voelt in de benen. Die onrust komt in de vorm van kriebels en tintelingen. Soms is er sprake van een branderig gevoel in de onderbenen. Het komt het vaakst voor net voor het inslapen, waardoor het een rechtstreekse invloed heeft op de kwaliteit van de slaap en je je tijdens de dag minder fris voelt. De impact op het dagelijkse leven is dus niet te onderschatten. Ook bij te lang stilzitten kunnen de benen erg onrustig aanvoelen.
Een slechte doorbloeding zorgt voor onrust
De oorzaak van rusteloze benen is niet altijd meteen duidelijk en kan heel verschillend zijn. Meestal is er echter sprake van een slechte doorbloeding naar de benen toe. De doorbloedingsstoornis kan zich dan in het bekken bevinden, maar ook darmproblemen en een slecht eetpatroon kunnen aan de bron liggen.
Wat doet de osteopaat bij rusteloze benen?
Zoals je merkt, ligt de sleutel niet op één plaats. Een osteopathische behandeling is daarom heel heilzaam. De osteopaat zal tijdens de behandeling focussen op de regio rondom het bekken, de nieren, de onderrug en de buik. Via manuele therapie zorgt de osteopaat voor een optimale doorbloeding van en naar de benen. Tijdens de behandeling worden ook eventuele zenuwblokkades in de onderrug gedetecteerd en aangepakt.
Last van rusteloze benen? Maak een afspraak in de osteopathiepraktijk.