Kamp je met terugkerende hoofdpijn? Kom dan even langs bij de osteopaat. Als osteopaat verzamelen we de verschillende puzzelstukken en proberen zo tot een duurzame oplossing te komen. Daarnaast zijn er enkele belangrijke aandachtspunten om hoofdpijn, zoals migraine en spanningshoofdpijn, te voorkomen.
1. Drink voldoende water
Een gezonde levensstijl is goed voor je lichaam van kop tot teen. Dat mag je gerust letterlijk nemen. Een klein beetje vochttekort zet de bloedvaten in de hersenen uit. Ze drukken dan tegen het hersenvlies met hoofdpijn tot gevolg. Zorg, zeker bij warm weer en fysieke inspanningen, dat je voldoende gehydrateerd bent.
2. Warmte ontspant de nekspieren
Bij spanningshoofdpijn is er sprake van een verhoogde spierspanning in de nek. Het is dus belangrijk om de nekspieren te ontspannen. Dat kan bijvoorbeeld door het nemen van een warm bad of een massage. Ontbreekt de tijd of mogelijkheid? Een warme handdoek in de nek doet bij beginnende spanningshoofdpijn al wonderen.
3. Wees aandachtig voor je lichaamshouding
Voorkomen is beter dan genezen. Een goede lichaamshouding voor een computerscherm, tablet, smartphone of televisie belast je nekspieren aanzienlijk minder. Zo neem je meteen de voedingsbodem van spanningshoofdpijn weg.
4. Zorg voor een vast slaappatroon
Een ontregeld bioritme is een aanslag op onze mentale en lichamelijke gezondheid. Net zoals de rest van ons lichaam hebben ook onze hersenen de tijd nodig om te herstellen van de voorbije dag. Wanneer dat onvoldoende en onregelmatig gebeurt, is dat een trigger voor spanningshoofdpijn en migraine.
5. Sporten maakt het hoofd leeg
Sporten doet ons even wegzeilen van de dagelijkse zorgen. Je kent het wel: een gezonde geest in een gezond lichaam. En die gezonde geest is dankzij voldoende lichaamsbeweging minder vatbaar voor hoofdpijn. Sporten boost bovendien de aanmaak van serotonine, dopamine en endorfine. Deze neurotransmitters verlagen stress en laten ons beter in ons vel voelen.
Wat is de meerwaarde van osteopathie bij hoofdpijn?
Hoofdpijn is een signaal van je lichaam. Osteopathie gaat op zoek naar de diepere oorzaak van dat rinkelend belletje. Die kan heel divers zijn. De hersenstam is immers een kruispunt van zenuwen die verschillende organen aansturen. Zo kunnen bijvoorbeeld een mindere werking van de lever en nieren of maag- en darmklachten als gevolg van een voedselintolerantie hoofdpijn uitlokken.
Meer weten over de osteopathische behandeling bij hoofdpijn?
Heb je vaak spanningshoofdpijn of migraine? Of wil je meer weten over osteopathie bij hoofdpijn?
Aarzel niet om ons te contacteren. Maak een afspraak in de osteopathiepraktijk.