Knieproblemen zijn, behalve nekklachten en rugklachten, de meest voorkomende functionele klachten in onze praktijk. Knieklachten ontstaan, net zoals nekklachten en rugklachten, door overbelasting, een (sport)ongeval of slijtage.
Een knie die niet in balans is met de rest van het lichaam – wervelkolom, heup, enkels en voeten – is een voedingsbodem voor een breed spectrum aan bewegingsbeperkingen, niet enkel in de knie maar ook aan de enkels en voeten.
Hoger gelegen functionele problemen hebben immers een rechtstreekse invloed op lager gelegen gewrichten en omgekeerd. De osteopaat, die het lichaam als één geheel bekijkt, onderzoekt het gehele lichaam op bewegingsbeperkingen en doorbloedingsproblemen.
We bespreken hieronder de vaakst voorkomende klachten aan knieën, enkels en voeten.
Knieproblemen (tendinitis, lopersknie, jumpers knee)
De oorzaak van tendinitis (peesontsteking) aan de knie is meestal een overbelasting. Die kan liggen bij dagelijks herhaaldelijke bewegingen, maar ook intensief sporten. Een lopersknie en jumpers knee zijn frequent voorkomende klachten. Zo heeft tot 20 % van de lopers ermee te maken. Bij volleyballers en basketballers is een jumpers knee geen uitzondering. Tendinitis uit zich onder andere door een pijnlijke zwelling.
Tijdens de behandeling focust de osteopaat niet enkel op de knie, maar bekijkt ook het bekken, de heupen en de voeten. Zo kan een knieprobleem worden veroorzaakt door een slechte bekkenstand, een blokkade in de rug, een beenlengteverschil of een probleem aan de enkels en voeten. De osteopaat scant het volledige lichaam op blokkades en heft die, waar nodig, op.
Enkelklachten en voetklachten (achillespeesontsteking, hielspoor, chronische enkelinstabiliteit)
Een achillespeesontsteking is een schoolvoorbeeld van een overbelastingsblessure. Ze komt vaak voor bij lopers. De oorzaak is een blokkade in de voet of ter hoogte van de vijfde lendenwervel, onder aan de wervelkolom. De osteopathische behandeling bestaat erin de blokkade op te heffen, waarna de ontsteking wegebt.
Hielspoor is een ontsteking van de peesplaat bij de aanhechting onder de hak, met een verkramping van de voetzoolspier tot gevolg. De aandoening ontwikkelt zich gaandeweg en veroorzaakt een stekende pijn onder de hak, vooral ’s morgens. Het komt vaak voor bij lopers, maar ook recreatieve wandelaars en niet sporters krijgen ermee te maken.
De osteopaat scant de voet op blokkades en kijkt ook naar spanningen in de knie, heup en lage rug. Het holistische principe van osteopathie linkt de voetzoolspier en het buikvlies rond de prostaat, blaas en baarmoeder. Door een zachte manuele behandeling laat de osteopaat deze organen beter functioneren en verminderen de hielspoorklachten.
Bij chronische enkelinstabiliteit is de enkel gevoelig om ‘om te slaan’, zoals dat in volksmond heet. Dit komt omdat de drie buitenste enkelbanden zijn verzwakt. De oorzaken zijn herhaaldelijke verzwikkingen en verstuikingen of onnauwkeurig en onvoldoende herstelde gescheurde enkelbanden. 2 tot 4 op 10 mensen die ooit een gescheurde enkelband hebben gehad, heeft enkelinstabiliteit. Kortom, of het nu tijdens het sporten, recreatief bewegen of uitvoeren van huishoudelijke taken is, u bent niet meer zeker van de belastbaarheid van de enkel.
De osteopaat onderzoekt de volledige bewegingsketen, van de lage rug tot de voet, op blokkades en checkt de spierspanning in het onderbeen. Waar nodig worden bewegingsbeperkingen weggewerkt en herstelt de osteopaat de balans over beide benen.
Overige beenklachten (scheenbeenvliesontsteking, zware benen)
Bij een scheenbeenvliesontsteking is de binnenkant van het scheenbeen overbelast. Er is sprake van pijn, zeurend of stekend van aard, in het onderste gedeelte van het scheenbeen. Het is een typische lopersblessure, maar ook niet sporters krijgen ermee te maken. De oorzaken zijn velerlei: van overpronatie, een beenlengteverschil tot onaangepaste loopschoenen en een verkeerde looptechniek.
Een kink in de bewegingsketen brengt het volledige onderlichaam uit balans, dus onderzoekt de osteopaat het lichaam, van lage rug tot de voet, op blokkades en spanningen. De osteopaat werkt ook samen met de podoloog om, indien nodig, een verkeerd wandelpatroon te corrigeren met inlegzolen.
Doorbloedingsproblemen zijn de oorzaak van zware benen. Zware benen, ook het Restless Legs syndroom (RLS) genoemd, uiten zich door een branderig gevoel, meestal in rust. De osteopaat zorgt via zachte manuele handelingen voor een betere bloedcirculatie.
Tijdens de osteopathische behandeling wordt niet enkel gefocust op de benen. Ook andere gebieden belangrijk voor de bloedsomloop (borstgebied, middenrif, leverzone) en bezenuwing (wervelkolom) worden onderzocht en behandeld. Zwangere vrouwen zijn, door de extra belasting van de bloedsomloop, vatbaarder voor zware benen.
Wat doet de osteopaat bij knieproblemen en enkel- & voetklachten?
Knieproblemen en enkel- & voetproblemen vinden hun oorzaak in een onevenwichtig bewegingspatroon. Door de opgaande en neerwaartse oorzaak-gevolgketen oefent een probleem in één schakel een invloed uit op de rest van de ketting, die loopt van rug tot voet. Het is dus niet altijd makkelijk om de bron van de problematiek direct aan te duiden.
De holistische blik van de osteopaat bekijkt het totale lichaam en speurt naar fouten in het volledige bewegingspatroon, gaande van drukveranderingen tot spierspanningen. De osteopaat kijkt nog verder. Tijdens de behandeling focust de osteopaat ook op de werking van de organen– zo kan een minder functionerend niersysteem aan de basis liggen van knieproblemen – en hun optimale doorbloeding.
De osteopaat verwijst, indien nodig, door naar een arts en werkt samen met een podoloog.