Wanneer is er sprake van een huilbaby? Huilen is voor een baby volkomen normaal. Het is hun manier om met ons, volwassenen, te communiceren. Ze laten ons weten of ze honger hebben of een propere luier nodig hebben. Een pasgeboren baby huilt dagelijks gemiddeld 1 tot 1,5 uur. Dat vermeerdert rond de leeftijd van 6 weken. Er is dan sprake van een zogenaamde huilpiek. Tijdens de huilpiek huilt de baby tot 2,5 uur per dag. Daarna, na de derde maand, neemt het aantal huiluren opnieuw af tot gemiddeld 1,5 uur per dag.
Wat zijn de symptomen van een huilbaby?
Om een baby te diagnosticeren als huilbaby hanteren we de 3-3-3-regel. Dat betekent dat als een baby gedurende minimaal 3 weken 3 dagen 3 uur per dag huilt, we spreken van een huilbaby. Men neemt aan dat 10 % van de baby’s overmatig huilt en dat bij 2 tot 2,5 % sprake is van een echte huilbaby. De impact van een huilbaby op de ouders en het hele gezin is niet te onderschatten.
Daarnaast zijn er nog enkele kenmerkende symptomen van een huilbaby. Zo zal het huilen eerder op eentonig krijsen lijken, met hoofdpijn tot gevolg. De huilbuien zijn sterk op elkaar gelijkend – er is weinig onderscheid tussen huilen om te eten, te slapen of om aandacht. De huilbaby is ook erg moeilijk te troosten, schrikt snel en gaat vaak in een voorkeurshouding liggen. Kortom, de baby is overgevoelig voor prikkels.
Wat is de oorzaak van een huilbaby?
Het buitensporig huilen van de baby is geen ziekte. Zoals eerder is vermeld, is het voor de baby de enige manier om te communiceren. Het kan een signaal zijn dat iets de baby van slag maakt. In 9 op 10 van de gevallen is de oorzaak niet duidelijk. Het overmatig huilen gaat na verloop van tijd dan ook spontaan over. In 10 % is er wel een duidelijke oorzaak te vinden.
Zo kan een moeilijke zwangerschap of bevalling aan de grondslag liggen van het buitensporig huilen. De geboorte heeft een grote impact op het babyschedeltje, de nek en de wervelkolom en zorgt voor heel veel stress. Die onrust en een blokkade kunnen extreme huilbaby’s veroorzaken. Ook darmkrampjes kunnen voor onophoudelijk huilen zorgen. Sommige baby’s krijgen tijdens het drinken te veel lucht binnen, met krampjes tot gevolg. Daarnaast kunnen de darmkrampjes worden veroorzaakt door het niet vlot op gang komen van het darmsysteem.
Ook reflux kan aan de basis liggen van overmatig huilen. Het wordt veroorzaakt doordat de maagklep van de baby nog niet optimaal werkt. De baby kan ook overmatig huilen door een allergie of voedselintolerantie.
Wat doet de osteopaat bij een huilbaby?
Onderzoek toont het positieve effect van osteopathie bij huilbaby’s. Alvorens de behandeling te starten, brengt de osteopaat met de ouders het verloop van de zwangerschap en bevalling in kaart. De osteopaat linkt de kwetsbare gebieden. Zo kan een probleem met de schedel, een blokkade in de nek of een geïrriteerde zenuw een grote invloed hebben op de spijsvertering. De osteopaat gebruikt zachte technieken om de baby in evenwicht te brengen en overprikkeling en stress weg te nemen.
Een osteopathische behandeling zorgt voor een rustigere baby met nachtrust en gemoedsrust voor de baby en de ouders.