Tenniselleboog en golferselleboog zijn de vaakst voorkomende vormen van elleboogpijn.
Onze elleboog zorgt ervoor dat we onze arm kunnen plooien en strekken. Bij een overbelasting ontstaan kleine scheurtjes in de pezige structuren van de elleboog. Ze zorgen voor de kenmerkende pijnscheuten die we zien bij typische overbelastingsblessures zoals een tenniselleboog en een golferselleboog.
Er is sprake van een tenniselleboog wanneer, net voor de voelbare knobbel, op de buitenzijde van de elleboog wordt gedrukt en je onmiddellijk een scherpe pijnscheut voelt – bij een golferselleboog is dat aan de binnenzijde van de elleboog. De klachten komt vaak voor en evenveel bij mannen als vrouwen.
Wat is de oorzaak van een tenniselleboog en golferselleboog?
De oorzaak van een tenniselleboog is een ontsteking van een pees aan de buitenzijde van het ellebooggewricht. Het is een overbelastingsblessure. Het veroorzaakt pijnscheuten wanneer men de pols en de onderarm belast, vooral tijdens draaibewegingen. Men linkt het door zijn naamgeving aan de tennissport. Toch is dit in amper 5 % van de gevallen de oorzaak. De term stamt uit de tijd van houten rackets die door beperkte schokdemping voor extra belasting zorgden.
De klacht ontstaat vooral door langdurige repetitieve bewegingen, vooral een grijpbeweging van de hand en tegelijk een draaiing met de onderarm. Dit soort bewegingen voert men vaak uit tijdens normale huishoudelijke taken, zoals het uitwringen van een doek, waardoor het erg hinderlijk kan zijn in het dagelijks leven. Bij een golferselleboog zit de ontsteking, in tegenstelling tot een tenniselleboog, aan de binnenzijde van het ellebooggewricht.
Wat doet de osteopaat bij een tenniselleboog en golferselleboog?
De osteopaat onderzoekt het volledige lichaam om te zien of de oorzaak van de ontsteking van de elleboog niet voorkomt door een blokkade elders in het lichaam. Een blokkade in de nek en hoge rug maken de elleboog gevoeliger voor ontstekingen. Tijdens de behandeling stimuleert de osteopaat de doorbloeding van de elleboog en de omliggende spieren.