Er is sprake van een chronische oorontsteking wanneer het slijmvlies in het middenoor langdurig is ontstoken. Een acute oorontsteking veroorzaakt stekende en hevige pijn in het oor, terwijl in een chronisch stadium een oorontsteking zich toont via een verminderd gehoor en een loopoor.
Bij een (midden)oorontsteking functioneert de Eustachiusbuis, die normaal gezien voor gelijke luchtdruk aan weerszijden van het trommelvlies zorgt, niet goed waardoor het vocht in het middenoor niet kan verdwijnen. Dit vormt de ideale voedingsbodem voor bacteriën en het uitlokken van een acute ontsteking. De ontsteking zal tegen het trommelvlies drukken, met oorpijn tot gevolg.
Waarom zijn baby’s en kinderen het meest vatbaar voor een (chronische) middenoorontsteking?
We zien chronische (midden)oorontstekingen het vaakst bij kinderen. Dat komt omdat bij baby’s en kinderen de Eustachiusbuis nog niet ten volle is ingewikkeld. Ze is nog kort en smal en geraakt op die manier door gezwollen slijmvlies makkelijker en sneller verstopt.
Wat doet de osteopaat bij een chronische oorontsteking?
Net zoals bij oorsuizen en evenwichtsstoornissen legt de osteopaat bij een chronische oorontsteking de link tussen de slijmvliezen in de neus, de keel en de oren en de slijmvliezen in de darmen. De osteopaat zal daarom, alvorens de behandeling van start gaat, vragen of er darmproblemen zijn. Een niet goed werkend maag- en darmstelsel zal er immers voor zorgen dat de slijmvliezen in en rond het oor onder druk komen te staan.
Tijdens de osteopathische behandeling verhoogt de osteopaat de beweeglijkheid en de doorbloeding van de darmen. De slijmvliezen kunnen zich zo herstellen. Dat resulteert in een betere doorbloeding van de slijmvliezen nabij het oor.
De osteopaat zal daarnaast via zachte manuele technieken de schedelbeenderen behandelen. Hij bevordert zo de beweeglijkheid van de Eustachiusbuis. Op die manier neemt de osteopaat de voedingsbodem voor bacteriën weg. Het oor is daarna minder vatbaar voor ontstekingen.