Spanningshoofdpijn is ons het best bekend wanneer het zich uit na een drukke dag of een lange dag werken achter de computer. Het komt dan ook het meest frequent voor na een langere tijd in een verkeerde houding te hebben gezeten of gelegen.
De hoofdpijn situeert zich aan de beide kanten van het hoofd en voelt aan alsof een band rond het hoofd is gebonden. Een stijve nek en stijve schouders en een doffe drukkende pijn zijn andere symptomen. Vaak voelen ook de ogen erg vermoeid aan. Bij hevige spanningshoofdpijn kan sprake zijn van misselijkheid. De hoofdpijn komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.
Wat is de oorzaak van spanningshoofdpijn?
De oorzaak is doorgaans onschuldig. Door het langdurig aannemen van de verkeerde positie ontstaat er spierspanning in de schedel, de schouders en de nek. De term ‘spierspanningshoofdpijn’ dekt dan ook veel beter de lading.
Spanningshoofdpijn kan minder frequent zijn – dan is het episodisch – maar het kan ook chronisch van aard zijn. We benoemen de hoofdpijn als chronisch wanneer die zich meer dan 15 dagen per maand manifesteert en dit binnen een periode van 6 maanden. Chronische spanningshoofdpijn is vaak het gevolg van overmedicalisering (het slikken van te veel pijnstillers).
Wat doet de osteopaat bij spanningshoofdpijn?
Een osteopathische behandeling stimuleert de doorbloeding in de schedel en de nekspieren. De osteopaat kijkt echter ook verder. Aangespannen nekspieren kunnen ook ontstaan doordat een nekwervel voor een blokkade zorgt. De bewegingsbeperking in de nek- en schouderregio verhindert de afvoer van afvalstoffen. Het spierweefsel wordt geprikkeld tot het niveau waarop het gaat aanspannen, met spanningshoofdpijn tot gevolg.
Een soortgelijke bewegingsbeperking in de buik, het bekken of de lage rug kan hoofdpijn veroorzaken. De osteopaat zal via zachte manuele technieken de blokkades opheffen, het lichaam opnieuw in evenwicht brengen en de hoofdpijn verlichten en verhelpen.