Schouderklachten zijn het gevolg van een slechte werkhouding of slaaphouding. Andere oorzaken zijn een overbelasting of een sportblessure. Schouderklachten staan bovendien niet los van problemen met het halsgebied en de bovenrug. Nek en schouder oefenen via de monnikskapspier een rechtstreekse invloed op elkaar uit.
De osteopaat biedt bovendien soelaas bij een waaier van schouderklachten. Daarvan zijn het trapeziussyndroom en frozen shoulder de meest voorkomende.
Wat is de oorzaak van een trapeziussyndroom?
Het trapeziussyndroom is een ongemak aan de monnikskapspier en de zone eromheen – de Latijnse naam van de monnikskapspier is musculus trapezius, vandaar de term ‘trapeziussyndroom’. We gebruiken de monnikskapspier om het schouderblad te bewegen en het hoofd rechtop te houden.
De oorzaak is moeilijk te vangen. Het gaat om een overbelasting door een foutieve (werk)houding. De spier is door fysieke arbeid of sporten oververmoeid. Soms is een uitloper van een whiplash eveneens de boosdoener.
Het trapeziussyndroom uit zich bovendien door dieperliggende spierpijn, spierstijfheid en beperkte beweeglijkheid van de schouderzone. De pijn kan zich plots manifesteren door een val en gestaag erger worden, of chronisch zijn en sluimerend aanwezig zijn.
Wat is de oorzaak van een frozen shoulder?
Een frozen shoulder (bevroren schouder) komt eveneens voort uit een ontstekingsreactie in het schouderkapsel. Als gevolg hiervan verschrompelt het kapsel. Het wordt stug, wat tot schouderverstijving leidt. Een frozen shoulder doorloopt 3 fasen (pijnlijke ontsteking, verstijving, ontdooiing). De aandoening verdwijnt doorgaans spontaan na 12 tot 24 maanden (ontdooiing), maar zorgt in de tussentijd voor heel wat ongemakken.
De oorzaak van een frozen shoulder is bovendien niet eenduidig. Vaak gaat het om overbelasting of ontstaat de klacht na een langdurige immobilisatie na een schouderoperatie. We weten uit onderzoek dat diabetespatiënten en mensen met schildklierproblemen vatbaarder zijn voor een frozen shoulder. De pijn bij een bevroren schouder is knagend.
Wat doet de osteopaat bij deze schouderklachten?
De osteopaat speurt bij het trapeziussyndroom en frozen shoulder naar de dieperliggende oorzaak van de overbelasting en bewegingsbeperking. Die kan zich elders in het lichaam bevinden (nek, borst, bovenbuik). De osteopathische behandeling is er kortom op gericht het bewegingsverlies in de schouder te herstellen.