Oorsuizen, ook bekend als tinnitus, komt bij 15 % van de bevolking voor. Oorsuizen heeft een grote impact op het dagelijkse leven. Zowat 40 % van de mensen die met tinnitus kampt, heeft te maken met slaapstoornissen. Bij 20 % leidt oorsuizen tot een significant verminderde levenskwaliteit.
Wat is de oorzaak van oorsuizen, draaiduizeligheid en evenwichtsstoornissen?
De oorzaak van tinnitus is niet altijd even duidelijk. Tinnitus kan ontstaan door langdurig in een te lawaaierige omgeving te vertoeven of een plotselinge blootstelling aan een immens lawaai. De oren ‘piepen’ aanvankelijk tijdelijk. Te veel en te langdurige blootstelling beschadigen de trilhaartjes bij het gehoor- en het evenwichtsorgaan echter permanent.
Daarnaast kan tinnitus ontstaan door een medische oorzaak. Aandoeningen aan het midden- en binnenoor, zoals de ziekte van Ménière en otosclerose, veroorzaken oorsuizen. Duizeligheid en evenwichtsstoornissen zijn dan bijkomende symptomen.
Wat doet de osteopaat bij oorsuizen en draaiduizeligheid (vertigo)?
De osteopaat kan in sommige gevallen een oplossing bieden voor tinnitus en draaiduizeligheid of benigne paroxismale positievertigo (BPPV). Tijdens een osteopathische behandeling legt de osteopaat de link tussen de slijmvliezen in de neus, de keel en de oren en de slijmvliezen in de darmen.
Een minder functioneren van het maag- en darmstelsel of een overbelaste lever tast de slijmvliezen in de darmen aan. Het maakt deze minder weerbaar tegen ontstekingen met een rechtstreeks gevolg voor de slijmvliezen in de neus, de keel en de oren. Wanneer de slijmvliezen in en rond het oor onder druk komen te staan, leidt dit tot verminderde doorbloeding van het middenoor met oorsuizen tot gevolg.
De osteopathische behandeling bestaat erin de beweeglijkheid van het maag- en darmstelsel te herstellen zodat de doorbloeding van de slijmvliezen in en rond het oor opnieuw optimaal functioneert. De osteopaat heeft tijdens de behandeling ook oog voor bewegingsverlies in het evenwichtsorgaan en zal nagaan of de draaiduizeligheid/benigne paroxismale positievertigo (BPPV) niet door nekklachten wordt veroorzaakt.