Bij lumbago is de rug verzwikt. De wervelkolom is als een flatgebouw met 32 op elkaar gestapelde wervels. De lendenwervels of lumbale wervels, waarvan de wervelkolom er 5 telt, bevinden zich in de lage rug. Ze geven het lichaam stabiliteit. Omdat ze veel gewicht moeten torsen, zijn ze steviger gebouwd dan de halswervels.
Behalve stabiliteit staan de lumbale wervels ook in voor het opvangen van schokken die het lichaam te verduren krijgt. Dat maakt hen tegelijk kwetsbaar en vatbaarder voor letsels. De lumbale wervels slijten met ouder worden vlugger af en verliezen hun stevigheid. Er kan bij een plotselinge beweging ‘iets in de rug schieten’, vandaar de volksterm ‘het verschot’ of ‘het spit’.
Wat is de oorzaak van lumbago?
Er is een blokkade ontstaan die spierspanning opwekt, met pijn tot gevolg. De oorzaak is in het merendeel van de gevallen niet duidelijk. Bij een lumbago komt de pijn immers plots en hevig opzetten. Er is dan sprake van een acute lumbago. De pijn situeert zich onder in de rug en rondom het bekken en kan ook uitstralen naar de billen en de benen. De pijn wordt erger bij plotselinge bewegingen (tillen of buigen) of langdurig stilzitten. Wandelen zal de pijn dan weer verzachten.
Wanneer de klachten langer dan 8 tot 12 weken aanhouden, dan is de aandoening chronisch te noemen.
Wat doet de osteopaat bij lumbago?
Een lumbago kan na enkele dagen spontaan verdwijnen. Het is echter geen blijvende oplossing. Vaak keert het probleem na enkele weken terug en hervalt de patiënt in dezelfde pijnklachten omdat de blokkades in de onderste ruggenwervels blijven bestaan. Een bezoek aan de osteopaat is aan te raden, ook al om toekomstige ergere problemen (hernia) te voorkomen.
Tijdens de osteopathische behandeling zal de osteopaat de wervelkolom van de hals tot het bekken grondig onderzoeken. Bij een lumbago deblokkeert de osteopaat de onderste ruggenwervels en verhelpt alle bewegingsbeperkingen.