Ischias is zenuwpijn die veroorzaakt door de nervus ischiadicus, waaraan de aandoening ook haar naam ontleent. Deze zenuw, beter bekend als de heupzenuw of achterste beenzenuw, is de langste zenuw in het lichaam. De ischiaszenuw loopt van aan de heupen helemaal langs de achterzijde van het been tot aan de voet.
Bij ischias is sprake van een zeurende en trillende uitstralingspijn. De klacht is in de volksmond beter bekend als sciatique en is vaak een waarschuwingssein voor een hernia.
Wat is de oorzaak van ischias?
Het is belangrijk om te vermelden dat ischias geen hernia is, maar dat sciatique door de ontstekingsreactie wel het gevolg kan zijn van een discus hernia. Dat komt omdat bij een hernia of een ernstige lumbago de zenuwwortels van de ischiaszenuw geïrriteerd kunnen geraken. De ontsteking of zwelling drukt dan op de heupzenuw, met een zeer kenmerkende zenuwpijn tot gevolg.
De pijn voelt men meestal slechts in één been, maar kan zo intens zijn dat wandelen zeer lastig is. Ook bij het rechtopstaand uitvoeren van huishoudelijke taken, zoals strijken of tuinieren, kan de pijn toenemen.
Ook lumbago en ischias haalt men soms door elkaar. Bij een lumbago komt de uitstralingspijn nooit tot onder de knie, bij sciatique is dit wel het geval en kan de pijn uitstralen tot aan de voet. Ischias kan ook ontstaan tijdens de zwangerschap. Zogenaamde zwangerschapsischias is niet uitzonderlijk. Zwangerschapshormonen maken de gewrichten soepeler waardoor zenuwen vlugger geïrriteerd geraken.
Wat doet de osteopaat bij ischias?
De osteopaat voert een grondig onderzoek uit naar de specifieke oorzaak van de lage rugklachten en of die al dan niet bij een lumbago, hernia of sciatique moet worden gezocht. Eens de juiste diagnose is gesteld, verlicht de osteopathische behandeling de druk op de zenuw, waarna de pijnklachten verdwijnen. Ook bij zwangerschapsischias kun je bij de osteopaat terecht.