In onze osteopathie praktijk in Zwevegem kun je bij osteopaat Egwin Ponette een Darm Biomarker test aanvragen. De Darm Biomarker test gaat een verhoogde doorlaatbaarheid van de darmwand na. Bij een zogenaamde lekkende darm of leaky gut zijn er heel kleine openingetjes in het darmslijmvlies ontstaan. Hierdoor komen afvalstoffen in het lichaam terecht, die storingen veroorzaken.
Symptomen van een verhoogde doorlaatbaarheid van de darmwand zijn aanhoudende vermoeidheid, chronische darmklachten, auto-immuniteitsproblemen en chronische ontstekingen in het spijsverteringsstelsel (colitis ulcerosa, de ziekte van Crohn). Bij een lekkende darm is er sprake van een onevenwichtige darmflora, wat we dysbiose noemen. Wanneer het aantal goede darmbacteriën in de minderheid zijn, verhoogt immers de doorlaatbaarheid van het darmslijmvlies.
Aan de hand van de Darm Biomarker test, die focust op drie cruciale parameters, wordt de doorlaatbaarheid van de darmwand getest. De dieperliggende oorzaak van de klachten wordt zo opgespoord. We zetten de voordelen van de Darm Biomarker test op een rijtje.
Waarom is de darmslijmvliesbarrière belangrijk voor je gezondheid?
De binnenzijde van onze darm is bezet met darmslijmvlies. Schadelijke stoffen komen dan niet in ons lichaam terecht. Het darmslijmvlies speelt zo een belangrijke rol in ons afweersysteem. Het kan echter gebeuren dat de spiertjes in de smalle kanalen tussen de cellen van de darmwand verzwakken.
Wanneer de darmslijmvliesbarrière zwakker is, geraken stoffen die er niet thuishoren door de darmwand. Het brengt ons afweersysteem op hol, wat resulteert in ontstekingen en andere klachten.
Wat zijn de symptomen van een verhoogde darmdoorlaatbaarheid?
Een verhoogde darmdoorlaatbaarheid is niet altijd onmiddellijk duidelijk.
Vaak gaat het gepaard met vage klachten. Die variëren van langdurige vermoeidheid, een lage weerstand, diarree, constipatie, gewichtstoename, huidproblemen en negatieve gevoelens. We zijn ook veel vatbaarder voor ontstekingen.
Wat veroorzaakt een verhoogde doorlaatbaarheid van het darmslijmvlies?
Een verhoogde darmdoorlaatbaarheid zien we bij een verstoorde darmflora. Die darmflora bestaat in een ideale wereld uit een optimaal evenwicht tussen goede en slechte bacteriën. Bij een verstoorde darmflora zijn er veel meer slechte bacteriën aanwezig. Dat verhoogt de doorlaatbaarheid van het darmslijmvlies.
Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn na een antibioticakuur. Maar ook het veelvuldig gebruik van pijnstillers, maagzuurremmers en ontstekingsremmers (NSAID’s), een glutenintolerantie, het overmatig gebruik van alcohol en overgewicht spelen mee.
Ook chronische stress doet de doorlaatbaarheid van het darmslijmvlies geen goed. Tot slot verhogen ook chronische ontstekingsaandoeningen in het spijsverteringsstelsel (colitis ulcerosa, ziekte van Crohn) de gevoeligheid van het darmslijmvlies.
Wat is de meerwaarde van de Darm Biomarker test?
De Darm Biomarker test bepaalt de darmgezondheid aan de hand van drie precies gekozen parameters:
- Het zonuline-gehalte: Zonuline komt vrij wanneer de fijne spiertjes in de smalle kanalen tussen de cellen van de darmwand zijn verzwakt. Een verhoogd zonuline-gehalte in de stoelgang is dus een signaal van een verhoogde darmdoorlaatbaarheid.
- Het sIgA-gehalte: Secretoir Iga is een immunoglobuline die toont hoe goed onze weerstand is. SIgA beschermt ons lichaam tegen indringers. Bij een verhoogd sIgA-gehalte is er sprake van een infectie. Een laag sIgA-gehalte ondermijnt de groei van goede darmbacteriën en signaleert slijmvliesontstekingen.
- De calprotectine-waarde: Het eiwit calprotectine komt vrij bij ontstekingen in het maag-darmkanaal. Een hoog calprotectine-gehalte in de stoelgang wijst op een hoge ontstekingsgevoeligheid.
Voor wie is de Darm Biomarker test nuttig?
Ben je langere tijd vermoeid zonder aanwijsbare reden of heb je last van chronische darmklachten (opgeblazen gevoel, winderigheid, diarree, constipatie)? Ook wie een verminderde afweer merkt en mogelijke voedselallergieën of voedselintoleranties vermoedt, is de Darm Biomarker test een nuttig instrument.
Hoe verloopt de Darm Biomarker test en wat is de kostprijs?
De test is heel eenvoudig. Bij de Darm Biomarker test wordt een staal van de stoelgang verzameld in een speciale kit. Dat wordt opgestuurd naar het laboratorium. Vijf tot zes weken later plannen we een afspraak in waar we uitgebreid de resultaten bespreken.
De kostprijs van de Darm Biomarker test bedraagt 84,84 euro.
Hoe de Darm Biomarker test aanvragen in onze osteopathiepraktijk?
De Darm Biomarker test kun je rechtstreeks aanvragen bij osteopaat Egwin Ponette op het e-mailadres egwin.ponette@telenet.be. We zoeken dan samen naar een blijvende oplossing voor jouw aanhoudende gezondheidsklachten.