Aanhoudende maag- en darmklachten zoals buikpijn, diarree, opgeblazen gevoel, constipatie, een prikkelbare darm of brandend maagzuur zijn heel vervelend. Ze zorgen voor een lusteloos gevoel. Bovendien ben je nooit echt gerust wanneer je niet zeker weet dat er een toilet in de buurt is. Door middel van de NutriGen DNA test, die je in onze osteopathie praktijk in Zwevegem bij osteopaat Egwin Ponette kan aanvragen, krijg je een antwoord op de vraag welke voedingsmiddelen je goed en welke je minder goed verteert.
Niet iedereen verteert voeding op dezelfde manier
Onze spijsvertering is een ingenieus systeem waarbij voedingsstoffen uit onze voeding door ons lichaam worden opgenomen. Op die manier geven we onze organen en weefsels voldoende energie. Wanneer alles vlot verloopt, merken we daar niks van. Niet iedereen verteert echter voeding op dezelfde manier. Vaak zijn intoleranties latent aanwezig en worden maag- en darmklachten er niet meteen aan gelinkt.
Sluimerende voedselintoleranties boosdoener van maag- en darmklachten
Zo veroorzaakt een lactose-intolerantie (melkproducten) een opgeblazen gevoel, winderigheid, diarree en andere ongemakken. Je lichaam verteert lactose (melksuiker) dan onvoldoende, wat de darmtransit versnelt. Gluten (granen) kunnen dan weer leiden tot beschadiging van het slijmvlies van de dunne darm. Het veroorzaakt onder meer een opgeblazen gevoel, misselijkheid en andere maag- en darmklachten. Ook huidproblemen en terugkerende hoofdpijn worden aan een glutenintolerantie gelinkt.
Een fructose-intolerantie is minder bekend. Fructose (vruchtensuiker) vinden we in bijna alle soorten granen, groenten en fruit. Ook in producten met veel toegevoegde suikers (koeken, frisdranken, sportdranken, ontbijtgranen) is fructose ruim aanwezig. Een fructose-intolerantie wordt sterk gelinkt aan het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS), waarbij de beweeglijkheid van de dikke darm is verstoord. Daarnaast ligt een gevoeligheid voor fructose aan de basis van een opgeblazen gevoel, diarree, winderigheid en buikpijn.
Ook je gevoeligheid voor alcohol en cafeïne beïnvloedt je spijsvertering
Ook de werking van je alcohol- en cafeïnemetabolisme speelt een rol. Kan je lichaam moeilijker alcohol verwerken, dan heb je vlugger last van brandend maagzuur en diarree. Ook wie traag cafeïne afbreekt, heeft een hoger risico op spijsverteringsproblemen.
Wat zijn de voordelen van de NutriGen DNA test bij maag- en darmklachten?
De NutriGen DNA test berust op het principe van nutrigenomics. Het legt het kleine deeltje DNA dat elk van ons uniek maakt bloot. Het geeft een gedetailleerd overzicht hoe we individueel reageren op voedingsmiddelen.
De NutriGen DNA test gaat dus een stuk verder dan een klassieke bloedtest. Het legt de diepere oorzaak van je maag- en darmproblemen bloot, zodat via een aangepast voedingspatroon je maag- en darmklachten sterk kunnen worden verminderd.
Hoe gaat de NutriGen DNA test in zijn werk?
De test is heel eenvoudig en het volstaat om die één keer in je leven te doen. Met een strip strijk je gedurende 30 seconden over de binnenkant van je linker- en rechterwang en tong. Meer is er niet. Vier tot vijf weken later plannen we een vervolgafspraak in waar we de resultaten uitgebreid bespreken.
Hoe de NutriGen DNA test aanvragen in onze osteopathiepraktijk?
Heb je vaak maag- en darmproblemen? Aarzel dan niet om ons te contacteren. De NutriGen DNA test kun je rechtstreeks aanvragen bij osteopaat Egwin Ponette op het e-mailadres egwin.ponette@telenet.be. We zoeken dan samen naar een blijvende oplossing voor jouw maag- en darmklachten.