Bedplassen zit nog altijd wat in de taboesfeer. En toch is dat nergens voor nodig. Kinderen kunnen er zelf niks aan doen. Bedplassen komt bovendien vaker voor dan we denken. Zo kampt 1 op 10 kinderen tot zeven jaar met bedplassen. Op tien jaar is dat ongeveer drie procent. Er zijn trainingsmethoden zoals een plaswekker. Maar ook osteopathie kan een deel van de oplossing zijn.
Wat zijn de oorzaken van bedplassen?
Globaal genomen zijn er drie oorzaken. Zo kan het zijn dat het kind zodanig diep slaapt dat het niet wakker wordt wanneer het moet plassen. Het is ook mogelijk dat de blaas de hoeveelheid urine die ’s nachts wordt aangemaakt niet aankan. Tot slot is er een overactieve blaas. In dat geval trekt de blaas ’s nachts ongecontroleerd samen. Dat gebeurt plots en zonder dat het kind dit merkt.
Wist je trouwens dat er ook een erfelijke factor is? Als een van de ouders met deze vervelende aangelegenheid heeft gekampt, dan is de kans groter dat dit ook bij het kind het geval zal zijn.
De osteopaat werkt op de blaas en het zenuwstelsel
Om bedplassen te verminderen is het sowieso belangrijk om voor het slapengaan te plassen. Tijdens de osteopathische behandeling gaat onze aandacht in de eerste plaats uit naar de blaas en het bekkengebied.
Daarnaast richten wij ons als osteopaat op het autonome zenuwstelsel (dat de werking van de inwendige organen regelt) en de invloed ervan op de blaas. De blaas wordt immers gestuurd van op vier plaatsen in ons lichaam: de schedel, nek, ruggengraat en het heiligbeen. Eventuele spanningen op die plaatsen worden tijdens de behandeling weggewerkt. Zo kunnen kind en ouder een rustige nacht tegemoet.
Meer weten over osteopathie en de behandeling van bedplassen?
Kampt jouw kind met bedplassen of wil je meer weten over de osteopathische behandeling ervan?
Aarzel niet om ons te contacteren en maak een afspraak in de osteopathiepraktijk.