Polsklachten zijn vervelend en zorgen voor hinder bij dagelijkse taken. Veel van de klachten zijn terug te brengen tot overbelasting. Maar er zijn ook andere oorzaken. Omdat veel polsklachten hun oorsprong hebben elders in het lichaam, is osteopathie heel geschikt voor de behandeling van polsklachten.
De meeste klachten ontstaan door overbelasting
Een roeierpols is een van die overbelastingsklachten. Er is dan sprake van een ontsteking in de onderarm op de plaats waar vier onderarmspieren elkaar kruisen. Je voelt pijn aan de bovenkant van de pols of onderarm. De pijn verergert bij strekken, buigen of grijpen. Bij de ziekte van De Quervain, een andere overbelastingsklacht, zijn de pezen en de schede van de duim ontstoken.
Ook polsklachten uit onverwachtse hoek
Lang niet alle overbelastingsklachten zijn sportgebonden. Soms ontwikkelen de klachten zich uit onverwachtse hoek. Zo kunnen jonge moeders last hebben van de pols doordat ze lange tijd hun baby in dezelfde houding vasthouden.
De meest bekende polsklacht: carpaal tunnel syndroom
Een van de meest voorkomende polsklachten is het carpaal tunnel syndroom. Er is dan sprake van een zwelling van het weefsel rondom het handwortelkanaal. Door het zwellen geraakt de middenhandszenuw bekneld. Dit veroorzaakt pijn, tintelingen en een slapend gevoel in de hand, aanvankelijk vooral ’s nachts.
Hoe behandelt de osteopaat polsklachten?
Onze behandeling focust niet enkel op de pols. Veel polsklachten worden immers veroorzaakt door blokkades hoger gelegen in de arm, schouders, nek, sleutelbeen en ribben. De osteopathische behandeling heft overal in het lichaam blokkades op zodat het goed functioneren van de pols niet langer wordt gehinderd. We stimuleren de doorbloeding, die het herstel bevordert.
Als osteopaat geven we ook tips hoe je de pols zo min mogelijk kunt belasten. Die vullen we eventueel aan met oefeningen die je kunt doen om het polsgebied te versterken.
Ondervind je klachten aan de pols? Of wil je meer informatie over polsklachten en de behandeling ervan? Maak een afspraak in de osteopathiepraktijk.