Het is wonderlijk om van dichtbij de ontwikkeling van je kind mee te maken. Jaar na jaar, soms maand na maand, leert je kind nieuwe dingen. Maar het is tegelijk delicaat. Onderweg zorgen struikelblokken voor kleine en grotere problemen. Ze variëren van asymmetrisch kruipen, moeilijk voorwerpen kunnen vasthouden, vaker vallen tot concentratie- en andere gedragsstoornissen. We delen ze op in houdingsproblemen, motorische ontwikkelingsproblemen en evenwichtsproblemen en vertellen hoe kinderosteopathie helpt.
Houdingsproblemen bij baby’s en kinderen
Als gevolg van een lastige bevalling kunnen bij baby’s houdingsproblemen ontstaan. In een eerste fase gaat het om een voorkeurshouding of scheefstand van het hoofdje. Vaak gaan de klachten samen met overmatig huilen.
Op latere leeftijd zijn houdingsproblemen het gevolg van te lang stilzitten in een verkeerde lichaamshouding, bijvoorbeeld op school of door overmatig gebruik van laptop, tablet en smartphone. We zien dan het vaakst nekpijn en rugpijn.
Motorische ontwikkelingsproblemen bij baby’s en kinderen
Kinderen doorlopen tijdens de eerste twaalf levensjaren de klassieke stadia van motorische ontwikkeling, onderverdeeld in fijne en grove motoriek. Baby’s met een ontwikkelingsstoornis met betrekking tot de fijne motoriek ballen bijvoorbeeld moeilijker het vuistje. Asymmetrisch kruipen is dan weer een signaal van een probleem met de grove motoriek.
Ontwikkelingsproblemen bij oudere kinderen tonen zich eerder als gedragsstoornissen, zoals ADD en ADHD en angststoornissen en depressie.
Evenwichtsproblemen bij baby’s en kinderen
Een goed evenwicht steunt op drie pijlers: de ogen, het evenwichtsorgaan en de proprioceptoren. Die laatste geven onze lichaamsbewegingen goed door aan de hersenen. Baby’s en kleine kinderen met evenwichtsproblemen vallen en tuimelen dan ook vaker.
Oudere kinderen hebben soms een gebrekkige oog-handcoördinatie. Ze hebben dan opvallend veel moeite om een bal te vangen.
Kom regelmatig op bezoek bij de kinderosteopaat
Het is dan ook in elke levensfase van het kind aan te raden regelmatig een afspraak te maken met de kinderosteopaat.
Tijdens die afspraken hebben we als kinderosteopaat oog voor eventuele blokkades en bewegingsverliezen in het lichaam van de baby en het opgroeiende kind. We focussen op de regio’s rond de schedel, nek, heup, knieën en voeten. Hoe vroeger ontwikkelingsproblemen worden gedetecteerd, hoe kleiner hun impact zal zijn.
Merk je bij je baby, peuter, kleuter of kind leer- en ontwikkelingsproblemen op? Of heb je hierover extra vragen? Aarzel niet en maak een afspraak in de osteopathiepraktijk.