Fibromyalgie is een reumatische aandoening die chronische pijn veroorzaakt in de spieren en het bindweefsel. Het krijgt om die reden de naam weke delen-reuma of spierreuma. Fibromyalgie treft tussen de twee en vijf procent van de bevolking. Patiënten zijn voor het overgrote deel vrouwen tussen 25 en 60 jaar.
Fibromyalgie is helaas niet te genezen. Wel kan een osteopathische behandeling, samen met oefentherapie bij de kinesitherapeut, de symptomen bestrijden en pijnklachten verminderen.
Fibromyalgie veroorzaakt een heleboel klachten
Wie aan fibromyalgie lijdt, ervaart hevige pijnklachten over het hele lichaam. De pijn verergert bij lang stilzitten. Ook koude heeft een negatieve invloed. Patiënten worden dan ook aangemoedigd om te bewegen.
De chronische pijnklachten gaan samen met zware vermoeidheid. Door de hevige pijn zijn personen met fibromyalgie vatbaarder voor slaapstoornissen, darmproblemen, stijfheid en concentratiestoornissen.
Er is tot op heden geen duidelijke oorzaak van fibromyalgie. Omdat fibromyalgie moeilijk is vast te stellen, duurt het vaak een hele tijd voor patiënten correct worden gediagnosticeerd.
Oefentherapie bij de kinesitherapeut bevordert bewegen
Alle behandelingen van fibromyalgie zijn bedoeld om de symptomen te bestrijden. Een daarvan is kinesitherapie. De oefensessies bij de kinesitherapeut richten zich op uithoudingsverbetering en spierkrachtversterking. Op die manier stimuleren we patiënten om vaker te bewegen. Ook wandelen, joggen en zwemmen helpen om klachten te milderen.
De osteopaat wakkert het zelfgenezend vermogen aan
Fibromyalgie zorgt voor ontstekingen en overbelastingsklachten. Die maken bewegen lastiger, met als gevolg dat pijn- en stijfheidsklachten worden versterkt. Patiënten komen zo in een vicieuze cirkel terecht.
Een osteopathische behandeling bij fibromyalgie zorgt ervoor dat bewegingsverliezen zoveel mogelijk worden weggewerkt. Als osteopaat bevorderen we ook de doorbloeding van de weefsels. We spreken zo het zelfgenezend vermogen van het lichaam aan. Als gevolg hiervan kunnen patiënten vaker pijnloos bewegen.
Heb je vragen over fibromyalgie of kamp je zelf met fibromyalgie? Maak een afspraak in de osteopathiepraktijk.
Meer weten over fybromyalgie?
Bezoek eens de website van de Vlaamse Liga voor Fibromyalgie-patiënten. Je vindt er heel wat bijkomende informatie.