De evolutie van pasgeborene tot kind is een wonderlijke reis. Stapsgewijs leren baby en kind nieuwe dingen. In deze blogpost hebben we aandacht voor de verschillende stappen in de motorische ontwikkeling en hoe een osteopathische behandeling die ondersteunt.
Mijlpalen in de motorische ontwikkeling
Baby’s, peuters, kleuters en kinderen tot twaalf jaar doorlopen verschillende stadia van motorische ontwikkeling. Elk van die stadia wordt onderverdeeld in fijne en grove motoriek. Fijne motoriek heeft te maken met de handen, zoals iets vasthouden, oppakken en leren tekenen en schrijven. Grove motoriek is gelinkt aan bewegen. We denken dan aan kruipen, huppelen en leren stappen en zwemmen.
Fijne en grove motoriek zijn nauw met elkaar verbonden. Zo moet een kind goed het evenwicht kunnen bewaren om te kunnen stappen en in staat zijn om een potlood of pen vast te houden om te kunnen tekenen en schrijven.
De motorische ontwikkeling van baby’s, peuters, kleuters en kinderen past binnen het totale ontwikkelingsproces waar ook het uiten van emoties en spreken deel van uitmaken.
Osteopathie detecteert motorische ontwikkelingsstoornissen
Het is nuttig om tijdens die verschillende levensfases regelmatig de kinderosteopaat te bezoeken. De kinderosteopaat heeft tijdens het opgroeien immers oog voor motorische ontwikkelingsstoornissen.
Osteopathie detecteert motorische problemen nog voor ze zich manifesteren. Dat kan zijn het vroegtijdig opsporen van een blokkade en bewegingsverlies in de nek en wervelkolom. Een dergelijke blokkade zorgt er bijvoorbeeld voor dat het langer duurt alvorens de baby kan kruipen of stappen. Op die manier zorgt een regelmatige osteopathische check-up ervoor dat de motorische ontwikkeling wordt versneld.
Heb je vragen over de motorische ontwikkeling van baby’s en kinderen? Maak een afspraak in onze groepspraktijk.