Een zwangerschap is een wonderlijke ervaring. Dat het echter geen weg is die enkel over rozen loopt hoeven we niet te vertellen. Tijdens de zwangerschap duiken kleine en grotere zwangerschapskwalen op. De impact op lichaam en geest is groot.
De osteopaat kan je, wanneer nodig, bijstaan. Sommige zwangere vrouwen komen elke maand langs. Anderen beslissen om pas in het laatste stadium van de zwangerschap een osteopaat te bezoeken.
Osteopathie voor de zwangerschap zorgt voor balans
Tijdens een osteopathische behandeling bereiden we het lichaam van de vrouw voor op een rustige zwangerschap. De osteopaat brengt het lichaam in balans. Bij vrouwen die moeilijk zwanger worden, en waar medische redenen kunnen worden uitgesloten, stimuleert de osteopaat de doorbloeding van de baarmoederzone om de kans op een zwangerschap te verhogen.
Het verzachten van typische zwangerschapskwalen
Niet elke zwangerschap wordt beleefd op een roze wolk. Voor veel zwangerschapskwalen kun je de osteopaat consulteren. We zetten ze op een rijtje.
- Bekkeninstabiliteit
Bekkeninstabiliteit is het gevolg van een natuurlijk fenomeen: onder invloed van de zwangerschapshormonen versoepelen de kraakbeenverbindingen van het bekken om de doorgang van de baby te vergemakkelijken. Hierdoor ontstaan bekkeninstabiliteit en bekkenpijn.
Meestal verdwijnt bekkeninstabiliteit na de bevalling. Bij een tiental procent is dit niet het geval. Een osteopathische behandeling geeft steun aan de bekkenorganen en de vliezen en spieren rondom het bekken.
- Zwangerschapsmisselijkheid en zure oprispingen
Zwangerschapsmisselijkheid is een van de meest voorkomende zwangerschapskwalen. Zowat tachtig procent heeft er, zeker tijdens het eerste trimester, last van. Tijdens het laatste trimester, wanneer de baby in de baarmoeder tegen de organen en de maag drukt, zien we vaker zure oprispingen en zwangerschapsreflux. Tijdens de behandeling verminderen we de druk op maag en lever.
- Overige zwangerschapskwalen
Er zijn nog zwangerschapskwalen waarvoor je bij de osteopaat kunt langskomen. Zo neemt bij zwangerschapsischias, een blokkade van de heupzenuw die stekende heuppijn veroorzaakt, een osteopathische behandeling de druk op de zenuw weg. Ook bij herhaaldelijke blaasontstekingen, waarvoor zwangere vrouwen vatbaarder zijn, vermindert de osteopaat de klachten.
Kom ook na de bevalling langs bij de osteopaat
Enkele weken na de bevalling is een check-up aangewezen. Het brengt het lichaam opnieuw in harmonie en neemt sluimerende klachten weg. Postnatale klachten zijn immers geen uitzondering.
Bekkenbodemtherapie bij de kinesitherapeut
De focus van de postnatale behandeling ligt op de bekkenbodemspieren. Bekkenbodemtherapie is nuttig tijdens de zwangerschap, maar zeker na de bevalling is het van belang om de bekkenbodemspieren goed te trainen. Vaak gaat het om een combinatie van krachttraining en stabiliteit van de onderrug. Hiervoor kun je langsgaan bij de kinesitherapeut. Ook een volledige zwangerschapsbegeleiding bij de kinesitherapeut is mogelijk.
De meerwaarde van osteopathie bij zwangere vrouwen
Consultaties bij de osteopaat voor, tijdens en na de zwangerschap zijn rustpunten op een weg vol verandering. Een evenwichtige geest in een evenwichtig lichaam zorgt voor gemoedsrust, maar ook voor een goede ontwikkeling van de foetus.
Herken je zwangerschapsklachten of heb je vragen over zwangerschap en osteopathie? Maak een afspraak in de osteopathiepraktijk.