Over voedselintoleranties en voedselallergieën bestaan nog veel misverstanden. In deze blogpost leggen we het verschil uit tussen beide. Daarnaast besteden we aandacht aan de meest voorkomende voedingsproblemen bij baby’s, kinderen en volwassenen en vertellen we welke rol osteopathie hierin kan spelen.
Een voedselintolerantie is geen voedselallergie
De termen voedselintolerantie en voedselallergie worden vaak door elkaar gebruikt. Hun achterliggende oorzaak is nochtans helemaal anders. Bij een voedselintolerantie – vaak gaat het om fructose of lactose – verteert het lichaam de voedingsmiddelen niet goed. Je ervaart dan een opgeblazen gevoel of problemen met de stoelgang.
Een voedselallergie is dan weer gelinkt aan het immuunsysteem. Het immuunsysteem reageert abnormaal sterk wanneer het bepaalde voedingsmiddelen detecteert. Het lichaam reageert dan veel feller dan bij een voedselintolerantie, soms al na enkele minuten. De meest voorkomende voedselallergieën zijn koemelk, kippenei, pinda, garnalen en allerlei vis, schaal- en schelpdieren.
Voedingsproblemen bij baby’s en kinderen
Omdat bij baby’s en kinderen het immuunsysteem nog niet volledig is opgebouwd zijn zij kwetsbaarder voor voedingsproblemen. Vooral de spijsverteringsorganen komen onder druk. Baby’s zullen last hebben van reflux, winderigheid, krampjes en kolieken. Peuters, kleuters en oudere kinderen kampen dan weer met buikpijn, diarree en constipatie.
Voedingsproblemen bij volwassenen
Grotendeels dezelfde voedingsproblemen vinden we terug bij volwassenen. Ze zijn vaker gelinkt aan voedselintoleranties. Meestal gaan stoelgangproblemen, buikpijn en een opgeblazen gevoel samen met vermoeidheid na de maaltijd omdat het lichaam te veel moeite heeft om het voedsel te verteren.
De behandeling van de osteopaat is veelzijdig
Een osteopathische behandeling bij voedings- en spijsverteringsproblemen heeft verschillende pijlers. Zo heeft de osteopaat oog voor bewegingsverliezen rondom en doorbloedingsstoornissen van de spijsverteringsorganen. Soms zijn blokkades aan de wervelkolom of verkleving van littekenweefsel de oorzaak.
Bij ernstige voedingsproblemen voert de osteopaat een stoelganganalyse uit. Op basis daarvan kom je te weten welke voedingsmiddelen je het beste vermijdt om de klachten te verminderen.
Heb je zelf een voedselintolerantie of voedselallergie of herken je een van bovenstaande voedingsproblemen bij jezelf of je baby of kind? Maak een afspraak in de osteopathiepraktijk.