Steeds meer mensen komen langs bij de osteopaat omdat ze last hebben van hielspoor. Het is een kwaal waar zowel sporters als niet-sporters mee te maken hebben. We vertellen wat hielspoor is, hoe het ontstaat en hoe een bezoek aan de osteopaat kan helpen.
Een klassiek overbelastingsprobleem
Bij hielspoor is er sprake van een ontsteking van de peesplaat ter hoogte van de aanhechting onder de hak. Het gevolg is dat de voetzoolspier zal verkrampen. Hielspoor is een schoolvoorbeeld van een sportblessure. We zien het vooral bij lopers, maar het komt ook vaak voor bij personen met een staand beroep of heel intensieve recreatieve wandelaars.
Het ontstaat doordat de enkels iets meer naar binnen zijn gekanteld. We noemen het in medische termen overpronatie. Overpronatie is geen uitzondering. Het komt bij zowat 7 op 10 van de bevolking voor, maar niet elk van hen krijgt te maken met hielspoor.
Hielspoor ontwikkelt zich dan ook niet van de ene dag op de andere. Bij hielspoor is er sprake van een systematische overbelasting die resulteert in stekende aanhoudende pijn onder de hak, en dat vooral tijdens de ochtend of als je een langere tijd hebt stilgezeten. Het is dus een erg vervelende kwaal.
Hoe behandelt de osteopaat hielspoor?
Tijdens de consultatie scant de osteopaat de voet op spanningen en kijkt ook naar mogelijke blokkades ter hoogte van de knie, heup en lage rug. Elke kink in de kabel hoger in het lichaam heeft immers een invloed op de stand van de voet en de druk op de voetzool.
De osteopathische behandeling kijkt verder dan louter het bewegingsapparaat. De holistische kijk van osteopathie linkt de hiel en het peesplaatweefsel onder meer aan het buikvlies, de prostaat en de blaas. De behandeling zal, naast een blik op knie, heup en rug, erop zijn gericht deze organen beter te laten functioneren.
Indien nodig zal de osteopaat je doorverwijzen naar de podoloog.
Last van hielspoor? Maak een afspraak in de osteopathiepraktijk.