Bij tendinitis denken we in de eerste plaats aan een sportblessure. Het klopt dat de term tendinitis in de kolommen van de sportpagina’s verschijnt, maar je hoeft geen professioneel sporter of amateursporter te zijn om ermee te maken te krijgen. Ook in het dagelijks leven zorgt het voor heel wat hinder. We zetten de verschillende klachten en waar tendinitis in het lichaam kan voorkomen even op een rijtje.
Een peesontsteking door overbelasting
Bij tendinitis is er sprake van een peesontsteking. Die ontsteking wordt veroorzaakt door herhaaldelijke bewegingen, een constante zwaardere belasting of een langdurig verkeerde beweging. Als gevolg daarvan ontstaat pijn rondom het gewricht. De pijn verergert bij het opspannen van de spieren rondom het gewricht. Ook zal je het gewricht moeilijker kunnen bewegen.
Van knie tot elleboog en van voet tot schouder
Bepaalde plaatsen in ons lichaam zijn gevoeliger voor peesontstekingen. Zo zijn een tenniselleboog en golferselleboog algemeen bekend. Ook een ontsteking aan de knie, de pols en de schouders komt frequent voor. Bij sporters noemen we het lopersknie en jumpers knee. Ook in de voeten, bijvoorbeeld aan de Achillespees, kan tendinitis ontstaan.
Wat doet de osteopaat bij tendinitis?
Tendinitis is een ambetante blessure. Het is daarom nuttig om tijdig bij de osteopaat langs te gaan. De osteopaat gaat dan overal in het lichaam op zoek naar doorbloedingsstoornissen. Zo wordt de doorbloeding van de elleboog en omliggende spieren gevoed vanuit de nek en hoge rug.
De osteopaat scant ook het hele lichaam op bewegingsbeperkingen. Als een dominosteen zorgt een bewegingsbeperking immers voor overcompensatie elders in het lichaam, waardoor op die andere plaats dan een overbelasting ontstaat.
Tijdens de behandeling heeft de osteopaat aandacht voor een goede lichaamshouding en verhoogt de belastbaarheid van het lichaam. De preventietips krijg je er gratis bij.
Last van tendinitis? Maak een afspraak in de osteopathiepraktijk.