Het is bij duizeligheid niet makkelijk om door het bos de bomen te zien. Duizeligheid komt in vele vormen en oorzaken. Er is enerzijds duizeligheid zonder een draaierig gevoel. De reden is dan bijvoorbeeld een plotse bloeddrukdaling of te lage bloedsuikerspiegel. Anderzijds is er draaiduizeligheid of vertigo. Over dat laatste vertellen we nu iets meer.
Het evenwichtsorgaan uit evenwicht
Er zal tal van klassieke voorbeelden van draaiduizeligheid of vertigo. Je kent vast wel het gevoel dat je in je bed ligt en de kamer rondom jou lijkt te draaien of op en neer lijkt te gaan. Op dat moment loopt je oriëntatie in het honderd. Bekijk het als een danser die met de voeten helemaal in de knoop is geraakt.
Wat is de oorzaak van draaiduizeligheid of vertigo?
Hoe komt het nu dat ons evenwichtsorgaan, dat kleine orgaantje in ons binnenoor, struikelt? Kort gezegd komt het erop neer dat onze ogen, ons gevoel in de spieren en ons brein door een storing van het evenwichtsorgaan niet meer op één lijn zitten, met alle gevolgen van dien. Het is ook de reden van wagenziekte.
Er zijn tal van oorzaken die dat delicate evenwicht laten wankelen. De meest voorkomende is positieduizeligheid, oftewel BPPD, wat staat voor benigne paroxismale positieduizeligheid. Deze vorm van draaiduizeligheid is kortstondig en komt voor bij snelle hoofdbewegingen, zoals bij het draaien van je hoofd.
Vertigo kan ook worden veroorzaakt door een middenoorontsteking of nekproblemen, zoals een whiplash, of andere doorbloedingsstoornissen. Ook migraine is een trigger. We spreken dan van migraineuze vertigo.
De osteopaat zorgt voor evenwicht
Tijdens de osteopathische behandeling controleren we het hele lichaam op doorbloedingsstoornissen en checken we bewegingsverlies en verhoogde spierspanning rondom de nek en het gelaat. Waar nodig zorgt de osteopaat via zachte manipulaties voor balans.
Heb je last van of wil je meer weten over duizeligheid? Maak een afspraak in de osteopathiepraktijk.