Bij een discus hernia is een tussenwervelschijf (discus) beschadigd. In een ideale wereld is onze wervelkolom een flatgebouw waarbij de wervels als verdiepingen op elkaar passen. Alle wervels volgen dan pijnloos elke beweging die we uitvoeren. Ze doen een beroep op de tussenwervelschijven. Ons lichaam telt er 23 en we vinden ze, zoals de naam het zegt, tussen de wervels. De tussenwervelschijven hebben een zachte binnenkant en harde buitenkant en zijn elastisch. Ze doen dienst als schokdempers of kussens.
“Wist je dat 20 procent van de bevolking met een zeer lichte vorm
van hernia kampt zonder hinder te ondervinden?”
Wat is een discus hernia?
De zachte binnenkant van de tussenwervelschrijf (discus) is door de harde buitenkant gedrongen – vandaar de naamgeving ‘hernia’, wat uitstulping betekent. In onze flatgebouwvergelijking: de funderingen tussen de verdiepingen zijn verzwakt en er ontstaan barstjes in de muren en plafonds. Wanneer de zachte binnenkant van de tussenwervelschijf tegen een zenuw drukt, ontstaat pijn of, in ergere gevallen, intense ontstekingen.
Wist je trouwens dat 20 procent van de bevolking met een zeer lichte vorm van hernia kampt zonder daarvan hinder te ondervinden? Daarom is preventie minstens even belangrijk. Daar komen we later in deze blogpost op terug.
Hoe ontstaat een discus hernia?
De pijn veroorzaakt door een discus hernia is afhankelijk van welke zenuwen worden getriggerd. In ruim negentig procent van de gevallen situeert de discus hernia zich in de onderrug. Een nekhernia komt minder voor.
Het meest voorkomend zijn een intense pijn in de dijen, billen en onderbenen. Bij een nekhernia zal de pijn uitstralen naar de armen. In beide gevallen kan er sprake zijn van tintelende ledematen en krachtsverlies.
De meeste discus hernia’s zijn het gevolg van slijtage. De tussenwervels zijn door ouderdom zwakker geworden. Een discus hernia kan ook het gevolg zijn van een plotselinge schok door een auto-ongeval of een verkeerde beweging, al dan niet tijdens het sporten.
Hernia betekent niet automatisch een operatie
Hernia wordt vlug geassocieerd met een operatie. Lang niet iedereen met een discus hernia moet echter worden geopereerd. Bij het overgrote deel discus hernia’s bieden behandelingen bij een kinesitherapeut of osteopaat een oplossing.
Wat doet de osteopaat bij een discus hernia?
Een wetenschappelijke studie uit 2014 toont aan dat een osteopathische behandeling in 90 procent van de gevallen een positief effect heeft op een discus hernia, zowel op korte als lange termijn. De verbetering zit ‘m in het bevorderen van de doorbloeding van de beschadigde tussenwervelschijf. Ook vermindert de osteopaat de druk tussen de wervels en verplicht zo de pijn.
In onze groepspraktijk kun je terecht bij osteopaten Egwin Ponette, Katrien Cannie en Pieter De Niel.