In onze eerste blogpost vertellen we waarom je beter preventief een osteopaat bezoekt. Osteopathie huldigt het principe ‘beter voorkomen dan genezen’. Rugpijn, nekklachten en andere pijnen kunnen iedereen overkomen. Iedereen heeft zwakke punten in zijn houding die kunnen uitmonden in pijn, last en ongemak. Bezoek daarom preventief de osteopaat. De redenen leggen we hieronder uit.
Jaarlijks een preventief osteopathisch onderzoek
De osteopaat herkent en behandelt die zwakkere plaatsen. Zo wordt kostbare tijd bespaard, pijn vermeden en kwetsuren voorkomen. Net zoals een tandartsbezoek of auto-onderhoud minstens eenmaal per jaar op de agenda staan, is ook een regelmatig bezoek aan de osteopaat nuttig, ook als er op het moment van afspraak geen klachten zijn. Osteopathie streeft naar preventieve gezondheidszorg voor iedereen. Een regelmatige check-up bij de osteopaat is een gouden regel.
Wat maakt de osteopaat uniek?
Bij de zoektocht naar de oorzaak van een probleem, neemt de osteopaat een kijkje achter de schermen. Door zijn exacte kennis van de menselijke anatomie en fysiologie herkent hij bepaalde verbanden. Als de oorzaak is gekend, kan de probleemstelling worden voorkomen. Het is preventieve geneeskunde in haar meest zuivere vorm.
De osteopaat bekijkt het lichaam als een geheel
Preventie en de realisatie van langetermijnoplossingen behoren niet alleen tot de basisprincipes van osteopathie, maar vormen ook belangrijke doelstellingen. Essentieel in het proces is de bewustmaking van de patiënt, zodat hij de oorzaak van zijn gezondheidsklachten kent. Het opstellen van een actieplan voor het voorkomen van klachten is de sleutel tot een fit en gezond leven.
“Zoals een tandartsbezoek minstens eenmaal per jaar op de agenda staat,
is ook een regelmatig bezoek aan de osteopaat nuttig.”
Osteopathische behandelingen hebben een positief effect op de bloedsomloop, het lymfeen en het zenuwstelsel. Ze brengen het lichaam weer in een beter evenwicht en in optimale gezondheid. Ook bij lichte pijnen, vaak nog niet te diagnosticeren via de klassieke medische onderzoeksmethoden, brengt osteopathie soelaas.
Opvallend zijn ook de goede resultaten bij aandoeningen en klachten die ‘uitbehandeld’ zijn. Tot slot is osteopathie geschikt voor de behandeling van chronische bewegingspijnen en functionele orgaanstoornissen. In al deze gevallen kan osteopathie een oplossing bieden of minstens de klachten verlichten.
Osteopathie, lage rugpijnen en nekklachten
Nu de meerderheid van de bevolking een zittende negen-tot-vijf-job uitoefent, nemen lage rugpijn, nekproblemen en schouderklachten toe. Bovendien slaan velen hun portie lichaamsbeweging en sport over. Dat leidt tot een slechtere circulatie en een lagere algemene weerstand. Vaak houden het verkeerde lichaamsgebruik en slechte houdingsgewoonten, zoals niet ergonomisch computergebruik en verkeerde hefbewegingen, al weken, maanden en zelfs jaren aan vooraleer de eerste klachten voelbaar zijn.
De osteopaat op de werkvloer
Rugpijn en pijnen in het bewegingsapparaat zijn de vaakst voorkomende klachten. Gemiddeld 8 op 10 Europeanen krijgt er ooit mee te maken. Het is een van de hoofdredenen van absenteïsme op het werk. Wanneer de klachten niet correct worden opgevolgd, bestaat de kans dat ze zich chronisch ontwikkelen. Daarom investeren almaar meer bedrijven in de gezondheid van hun medewerkers en stimuleren ze een bezoek aan de osteopaat.
In onze groepspraktijk kun je terecht bij osteopaten Egwin Ponette, Katrien Cannie en Pieter De Niel.